Theoretische review over de Sony A9 III

Al een jaar of vier film ik vogels met de Sony A7 III, een full frame camera waar ik ontzettend veel plezier aan beleef. Het enige minpuntje dat ik nu ervaar is dat filmen in 4K met 100 of 120 frames per seconde niet mogelijk is. En daarom keek ik reikhalzend uit naar de specificaties van het nieuwe technologische hoogstandje van Sony: de Sony A9 III die deze week werd gelanceerd. Ik heb die camera natuurlijk nog niet in handen gehad, en de vraag is of dat ooit gaat gebeuren, maar inmiddels zijn wel alle kenmerken bekend. En daarom in dit artikel een theoretische review over de Sony A9 III.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De Sony A9 III is de opvolger van de Sony A9 II, alom beschouwd als een hoogwaardige sportcamera en daarmee ook zeer geschikt voor natuurfotografie waar je ook geconfronteerd wordt met snelle bewegingen. De Sony A9 III is echter niet zomaar een facelift van zijn voorganger, het is technisch gezien werkelijk een revolutionair model waarbij de Sony A9 II verbleekt! Wat zijn de eigenschappen van de Sony A9 III?

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

review sony A9 III eigenschappen Sony A9 III

Eigenschappen van de Sony A9 III

  1. Uitgerust met een gloednieuwe Exmor RS-beeldsensor, die ‘s werelds eerste fullframe stacked 24.6 megapixel CMOS-sensor met een global shutter bevat. Het grote voordeel van een global shutter is dat er geen vervormingen plaats vinden bij hoge snelheden, zowel bij fotografie als filmen.
  2. Je kunt 4K filmen in 120 fps zonder te croppen. Er is sprake van 6K oversampling die de kwaliteit van 4K beelden nog een extra verbeterd.
  3. Continu-opnames tot 120fps zonder vervorming of black-out bij fotograferen. Hiermee is de Sony A9 III de snelste systeemcamera van dit moment. Ga maar na, 120 foto’s per seconde, dat is werkelijk verbluffend!
  4. De Autofocus is de beste van het beste. Ogen kunnen zelfs op grote afstand worden herkend waardoor je foto’s altijd scherp zijn.
  5. Met de Sony A9 III is een onwaarschijnlijk hoge sluitertijd van 1/80000 te realiseren. Dat is haast te snel op te kunnen bevatten.
  6. De ergonomie van de Sony A9 III is enorm verbeterd waardoor de camera beter in de hand ligt.
  7. Met de Elektronische Viewfinder en het LCD- scherm kun je nu nog nauwkeuriger je composities bepalen.
  8. En met de Pre-Capture-functie maak je nu ook foto’s voordat je foto’s maakt. Dat is misschien wat raadselachtig uitgedrukt maar het betekent dat wanneer je de ontsnapknop voor de helft indrukt, je niet alleen scherpstelt op je onderwerp, maar dat gedurende de tijd dat je de knop zo hebt ingedrukt, de beelden al worden opgeslagen. Maak je een foto dan worden ook deze beelden opgeslagen. Het kan immers zo maar zijn dat jij te laat de ontspanknop indrukt. De Pre-Capture-functie maakt dat je nooit meer te laat bent.

Nog lang niet alles genoemd

Natuurlijk is met dit overzicht nog lang niet alles genoemd, wat genoemd zou kunnen worden (ga naar de productpagina van Cameranu.nl voor alle eigenschappen). Maar dit zijn de belangrijkste kenmerken waarvan sommige revolutionair genoemd mogen worden. Denk hierbij aan de global shutter, de continu-opnames tot 120 fps, de fantastische autofocus, de onwaarschijnlijke hoge sluitertijd en de pre-capture-functie. Je kunt gerust stellen dat de Sony A9 III de Sony A1 (het huidige topmodel van Sony) vanaf heden hét paradepaardje van Sony is. Dat kun je ook wel aflezen aan de prijs. Die bedraagt op een euro na € 7.000. Dat zal voor menig hobbyfotograaf een paar duizend euro te veel zijn. Maar voor professionele fotografen zal dat vast geen belemmering zijn.

Is er dan helemaal niets aan te merken op de Sony A9 III?

Is er behalve dan het prijskaartje van maar liefst € 7.000 helemaal niets aan te merken op de Sony A9 III? Ik denk het wel, en dat is de 24.6 megapixel CMOS sensor. Voor mij zou het voldoende zijn, de sensor van mijn Sony A7 III is immers even groot. Maar ik kan me voorstellen dat veel fotograferen hadden gehoopt op een sensor van 33 megapixel. Een grotere sensor betekent immers ook dat je nog meer kunt croppen.

Tot zover mijn theoretische review over de Sony A9 III, gebaseerd op de omschrijving en de productkenmerken die Sony heeft gepubliceerd. Stiekem droom ik ervan om met deze camera te mogen filmen, dus het zou zomaar kunnen dat ik in 2024 eens een Sony A9 III ga huren. Als het zover komt dan zal ik mijn bevindingen natuurlijk delen op mijn website.