Super lichtsterke verrekijkers

Verreweg de meeste mensen kiezen bij de aanschaf van een verrekijker voor een vergroting van acht of tien keer, gecombineerd met lenzen met een diameter van 42 millimeter. Deze verrekijkers leveren een rustig beeld op en liggen comfortabel in de hand. Maar in de schemering laten de meeste modellen het al snel afweten. Wist je dat er ook verrekijkers verkrijgbaar zijn die tot diep in de schemering nog een goed beeld opleveren? Dat zijn verrekijkers met een diameter van maar liefst 56 millimeter.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Super lichtsterke verrekijkers

Wat zijn super lichtsterke verrekijkers? Dit zijn verrekijkers waarvan de voorste lens een extra grote diameter heeft, maar liefst 56 millimeter. De lensdiameter van 56 millimeter zorgt voor extra veel lichtinval waardoor het beeld ook bij weinig licht helder blijft. Ook op een donkere najaarsdag heb je nog een aangenaam helder beeld. Of wat denk je van de schemering? Vogels zijn in de vroege ochtenduurtjes extra actief. Maar het is nog wel een beetje donker. Met een verrekijker die extra lichtsterk is kun je ook in de vroege ochtend het geraffineerde patroon op de ondervleugel van een roofvogel bekijken. En voor wild spotten is zo’n verrekijker helemaal ideaal, want dat doe je meestal ook op de randen van de dag…

Nadelen

Als alles groter is, dan kun je wel raden wat het belangrijkste nadeel is van zo’n super verrekijker: het gewicht. Hoe hoger het gewicht hoe lastiger je de verrekijker stil kunt houden. Een grotere lensdiameter betekent simpelweg een grotere verrekijker en dus ook een groter gewicht. Een verrekijker met een lens met diameter van 56 millimeter bevat ook nog eens veel meer glas en dat betekent nog meer gewicht. Heb je moeite met het stabiel houden van je verrekijker, dan adviseer ik je te kiezen voor een ‘gewone’ 8×42 of 10×42 verrekijker.

Zou je ook nog eens kiezen voor een vergroting van 15 keer, dan is gezichtsveld ook nog eens tot wel meer dan 30% smaller kan zijn dan bij een reguliere vergroting. En wat er ook nog eens bijkomt: hoe sterker de vergroting, hoe sterker ook de trillingen worden vergroot!

Oplossingen

Nu zijn er natuurlijk best oplossingen om ook een zware verrekijker stabiel te houden. Als de verrekijker een schroefdraad heeft, dan kun je hem een op monopod zetten. Of je installeert je in het duin of bij het vogeltrekstation in een stoel of op een steen, en je ondersteunt de verrekijker met de ellebogen op de knieën. Maar pas op met al die extra spullen. Voor je het weet verandert een vogeltochtje in een strafexpeditie, en dat lijkt me ook niet helemaal de bedoeling.

Een andere oplossing is om in plaats van een super lichtsterke verrekijker een telescoop aan te schaffen. Zeker wanneer je het prijskaartje bekijkt van die sterk vergrotende verrekijkers, denk ik dat een telescoop een prima alternatief is, of zelfs beter. Een telescoop op zijn statief staat immers een stuk stabieler. En het gemiddelde oculair van een telescoop begint ergens rond de twintig en de diameter van de lens bij 60 millimeter. Je hebt zelfs al compacte telescopen met een lens van 50 of 55 millimeter. Staat weer tegenover dat je met zo’n superverrekijker misschien de aanschaf van een telescoop niet hoeft te doen. En dat is dan weer een stuk goedkoper dan telescoop + verrekijker (die je hoe dan ook toch nodig hebt als vogelaar).

Welke modellen?

Ben je op welke reden dan ook toch op zoek naar een super lichtsterke verrekijker, dan bieden gerenommeerde merken als Swarovski, Zeiss, GPO, Kowa en Vortex een aantal kwalitatief hoogwaardige modellen.

Ga je voor de absolute top, dan kies je natuurlijk voor het model van Swarovski of van Zeiss. De middenklasse wordt gevormd door de modellen van GPO en Kowa. In menig test komen de verrekijkers van GPO als uitstekend uit de bus. Kowa is altijd degelijk. Vortex bedient het segment voor de instappers, wat niet betekent dat deze verrekijker te weinig kwaliteit heeft. Voor de gewone natuurliefhebber of een vogelaar met een kleiner budget zal ook deze verrekijker veel kijkplezier opleveren. Bekijk hier het overzicht van de genoemde merken:

Absolute top: Swarovski SLC 15x56 W B verrekijker

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Sterke vergroting van 15 keer.

Door de duimuitsparingen ligt deze zware verrekijker toch prettig in de hand.

Nadeel: Door de sterke vergroting is het lastiger om de verrekijker stil te houden.

Ook absolute top: Zeiss Conquest HD 10x56 verrekijker

Ook een zeer scherp en lichtsterk beeld.

De vergroting van 10 keer levert een stabiel beeld op.

Perfecte ergonomie en licht gewicht.

  GPO Passion ED 8x56 verrekijker

  Een kijker in de middenklasse.

  Hoogwaardige beeldkwaliteit.

  De vergroting van 8 keer levert een heel stabiel beeld op.

  Kowa BD56 XD 8X56 verrekijker

  Een kijker in de middenklasse.

  Hoogwaardige beeldkwaliteit.

  Een opvallend slanke behuizing.

  Met een gewicht van net iets meer dan 1.000 gram aan de relatief lichte kant.

  De vergroting van 8 keer levert een stabiel beeld op.

  GPO Passion ED 10x56 verrekijker

  Een kijker in de middenklasse.

  Hoogwaardige beeldkwaliteit.

  Het broertje van de hierboven genoemde GPO Passion ED 8x56 verrekijker. Het verschil is de vergroting. Deze verrekijker vergroot 10 keer, waardoor hij iets minder makkelijk stil te houden is. 

  Vortex Diamondback HD 15x56 verrekijker

  Het instapmodel in dit overzicht.

  Let op: ook een sterke vergroting van 15 keer waardoor de kijker moeilijk stil te houden valt.

  Het voordeel van dit model is het gewicht: nog onder de 1.000 gram. 

  Voordeel: voor de gewone natuurliefhebber met een kleiner budget een kwalitatief goede optie. Vogels kijken hoeft niet (super)duur te zijn.

  Gerelateerde artikelen

  Bekijk hier mijn overzicht van de beste verrekijkers om vogels te kijken.

  Voor beginnende vogelaars maakte ik dit overzicht van goede en betaalbare verrekijkers.

  Ben je een fervente wandelaar of fietser, dan is het overzicht van compacte verrekijkers wellicht handig.

  En wil je je kind enthousiast maken voor vogels kijken, dan heb ik hier een overzicht van goede en betaalbare verrekijkers voor kinderen.