super lichtsterke verrekijkers

Super lichtsterke verrekijkers

Verreweg de meeste mensen kiezen bij de aanschaf van een verrekijker voor een vergroting van acht of tien keer, gecombineerd met lenzen met een diameter van 42 millimeter. Deze verrekijkers leveren een rustig beeld op en liggen comfortabel in de hand. Maar in de schemering laten de meeste modellen het al snel afweten. Wist je dat er ook verrekijkers verkrijgbaar zijn die tot diep in de schemering nog een goed beeld opleveren? Dat zijn verrekijkers die maar liefst 15 keer vergroten met lenzen met een diameter van 56 millimeter. Dit kun je met recht de super lichtsterke verrekijkers noemen.

Super lichtsterke verrekijkers

Een verrekijker met een vergroting van vijftien vergroot de vogels natuurlijk nog véél meer. Dat schilt een slok op een borrel als je aan de kust bent om de zeevogeltrek te volgen. Met zo’n verrekijker tover je zelfs de jagers en duikers ver op zee helder tevoorschijn op je netvlies. De lensdiameter van 56 millimeter zorgt voor extra veel lichtinval waardoor het beeld ook bij weinig licht helder blijft. Ook op een donkere najaarsdag heb je nog een aangenaam helder beeld. Of wat denk je van de schemering? Vogels zijn in de vroege ochtenduurtjes extra actief. Maar het is nog wel een beetje donker. Met een verrekijker die extra lichtsterk is kun je ook in de vroege ochtend het geraffineerde patroon op de ondervleugel van een roofvogel bekijken.

verrekijkers met een sterkere vergroting

Nadelen

Als alles groter is, dan kun je wel raden wat het belangrijkste nadeel is van zo’n super verrekijker: het gewicht. Een grotere lensdiameter betekent simpelweg een grotere verrekijker en dus ook een groter gewicht. Kun je deze verrekijkers niet stil houden, dan adviseer ik je te kiezen voor een ‘gewone’ 8×42 of 10×42 verrekijker. Want bij zo’n sterke vergroting slaat de geringste trilling in als een bom. Het lijkt dan wel alsof er een aardbeving gaande is. Een ander nadeel is dat het gezichtsveld tot wel meer dan 30% smaller kan zijn dan bij een reguliere vergroting. En dan nog het financiële nadeel: zo’n sterk vergrotende verrekijker is in de regel een stuk duurder dan een verrekijker die acht of tien keer vergroot.

verrekijkers sterke vergroting en super lichtsterk

Oplossingen

Nu zijn er natuurlijk best oplossingen om ook een zware verrekijker stabiel te houden. Als de verrekijker een schroefdraad heeft, dan kun je hem een op monopod zetten. Of je installeert je in het duin of bij het vogeltrekstation in een stoel of op een steen, en je ondersteunt de verrekijker met de ellebogen op de knieën. Maar pas op met al die extra spullen. Voor je het weet verandert een vogeltochtje in een strafexpeditie, en dat lijkt me ook niet helemaal de bedoeling.

Een andere oplossing is om in plaats van een super lichtsterke verrekijker een telescoop aan te schaffen. Zeker wanneer je het prijskaartje bekijkt van die sterk vergrotende verrekijkers, denk ik dat een telescoop een prima alternatief is, of zelfs beter. Een telescoop op zijn statief staat immers een stuk stabieler. En het gemiddelde oculair van een telescoop begint ergens rond de twintig en de diameter van de lens 60 millimeter. Je hebt zelfs al compacte telescopen met een lens van 50 of 55 millimeter. Staat weer tegenover dat je met zo’n superverrekijker misschien de aanschaf van een telescoop niet hoeft te doen. En dat is dan weer een stuk goedkoper dan telescoop + verrekijker (die je hoe dan ook toch nodig hebt). En je hoeft niet altijd met een statief rond te zeulen.

sterk vergrotende verrekijkers

Welke modellen?

Op de website van CameraNu kom ik een aantal modellen van de merken Swarovski, Vortex, Zeiss, Meopta en Bushnell. Stuk voor stuk aanbieders van kwalitatief hoogwaardige verrekijkers, maar elk in hun eigen klasse.

Ga je voor de absolute top, dan kies je natuurlijk voor het model van Swarovski of van Zeiss. De middenklasse wordt gevormd door het model van Meopta, een merk dat je mag typeren als een goede outsider. In menig test komen de verrekijkers van Meopta als uitstekend uit de bus. Bushnell en Vortex bedienen het segment voor de instappers, maar reken zelfs in dit segment op prijzen beginnend bij € 500 tot € 850. Bekijk hier het overzicht van de genoemde merken.

super lichtsterke verrekijkers

Gerelateerde artikelen

Bekijk hier mijn overzicht van de beste verrekijkers om vogels te kijken.

Voor beginnende vogelaars maakte ik dit overzicht van goede en betaalbare verrekijkers.

Ben je een fervente wandelaar of fietser, dan is het overzicht van compacte verrekijkers wellicht handig.

En wil je je kind enthousiast maken voor vogels kijken, dan heb ik hier een overzicht van goede en betaalbare verrekijkers voor kinderen.