Suikerwater voor vogels

Tijdens een vorstperiode, of tijdens een lange hete zomer, kan er schaarse aan vloeibaar water ontstaan. Vogels hebben daar last van. Ze hebben plots geen drinkwater meer of ze kunnen niet meer badderen om hun verenkleed in optimale conditie te houden. Hoe gaan we dat nu oplossen? Zo heel moeilijk is dat gelukkig niet. Ik schreef er eerder al een bericht over drinkwater voor tuinvogels. In dit artikel ga ik specifiek in op het aanbieden van suikerwater voor vogels.

Suikerwater voor vogels

Veel mensen menen dat wanneer je suiker toevoegt aan het water, dat het dan minder snel bevriest. Dat is inderdaad het geval, maar het effect is echt minimaal. Het vriespunt van suikerwater wordt niet veel verlaagd. Het toevoegen van suiker werkt dus alleen bij temperaturen van 0 tot -1 graden Celcius. Bij strengere vorst vriest ook je suikerwater binnen de kortste keren dicht.

Verder moet je weten dat ook vogels de suiker in hun maag omzetten in energie. Voor het omzetten in energie trekt de maag water uit het lichaam van de vogels. En dat betekent dat de vogels meer dorst krijgen! Precies het effect dat je eigenlijk niet nastreeft. De vogels moeten immers voldoende drinken tot hun dorst echt gelest is, en niet meer. Als de vogels door het toevoegen van suiker alleen maar meer dorst krijgen, dan geraken ze in een vicieuze cirkel.

En dan is er nog iets: vogels badderen ook in het water. Voeg je aan het water suiker toe, dan worden hun veren kleverig. En daardoor verliezen de veren hun isolerende vermogen waardoor de vogels onderkoeld raken en uiteindelijk sterven.

En dus kan er maar één conclusie zijn: voeg nooit suiker toe aan het water voor de tuinvogels!

Ook zout is een héél slechte oplossing!

Dan maar zout toevoegen aan het water, denk je nu misschien. Nou, dat is zo mogelijk een nog slechter idee. Ook van zout krijgen de vogels alleen maar meer dorst en uiteindelijk sterven ze eraan. Dus voeg ook nooit zout toe aan het water voor de tuinvogels!

Wel doen: verwarmingsplaat voor drinkwater

Wel een heel goede oplossing is om een verwarmingsplaat voor drinkwater te gebruiken. Je sluit die aan op het electriciteitsnet en zet er je waterschaal of drinkbak op. De verwarmingsplaat houdt het water vrij van ijs tot een temparatuur van -15 graden Celcius. Dat de vogels in het iets opgewarmde water gaan badderen, is nu niet erg. Het water glijdt vanzelf van de ingevette veren af. En het water zonder toevoegingen is een uitstekende dorstlesser.

Ook doen: ijsblokjes vergruizen

Ligt er geen sneeuw, dan kun je er ook voor kiezen om wat ijsblokjes te vergruizen. Je legt het ijsgruis bij de voederplaats en je zult zien dat de vogels het zullen oppikken. Ook een uitstekende en natuurlijke dorstlesser!

En bij sneeuw hoef je helemaal niets te doen!

Heeft het gesneeuwd, dan hebben de vogels geen probleem om drinkwater te vinden. Ze happen gewoon wat sneeuw op. Dat heb ik gezien met de vinken, koolmezen en spreeuwen in mijn tuin. In onderstaand filmpje zie je hoe een vink de sneeuw van een tak afpikt. Het is nog leuk om te zien ook hoe die vinkenkop opeens een koddig uiterlijk krijgt door het sneeuw op zijn snavel:

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!