waterbuffels in de biesbosch

Stoere waterbuffels in de Brabantse Biesbosch

Met een zonnig weekje voor de boeg, kan ik je aanraden om eens een bezoek te brengen aan de Noordwaard in de Brabantse Biesbosch. Er loopt dat een kudde waterbuffels rond. In het ochtendlicht, en zeker het vroege ochtendlicht, kun je er de mooiste plaatjes schieten. Gelukkig wordt het al wat later licht, dus zo heel vroeg hoef je je bed nu ook weer niet uit. Voor mij in elk geval heel prettig, want een vroege vogel ben ik niet en zal ik waarschijnlijk nooit worden ook.

De waterbuffels (oorspronkelijk afkomstig uit Azië) zijn in de Biesbosch vrijgelaten om de planten kort te houden. Er lopen in de Noordwaard ook konikpaarden en Schotse hooglanders rond, maar die kunnen niet overal komen. Waterbuffels komen op de plekken waar die andere grote dieren niet kunnen komen. Vooral als het hoog water is. Dan doen de waterbuffels hun naam eer aan. Moeiteloos trotseren ze het water en bereiken ze plekken waar die andere dieren niet komen kunnen.

Maar soms wordt het hoge water zelfs de waterbuffels te veel. Dan verhuizen ze naar een droge plek elders in de Biesbosch om later weer terug gezet te worden in de Noordwaard. 

Toen ik de Biesbosch bezocht, dromden de waterbuffels bijeen. Ik heb geheel geen verstand van buffels, dus meende ik dat het een of ander ochtendritueel was. Om warm te worden of zo. Maar na het bekijken van het filmpje vermoed ik dat er een tochtige koe in de kudde rondloopt. Ik zie namelijk een koe urineren en een van de stieren dringt gretig van het vocht. Even later zet een enorme stier deze indringer even op zijn plaats. Ik kan het echter geheel mis hebben hoor. Punt is wel dat die enorme stier best stoer is. Voor het overige zijn waterbuffels goeiige beesten, las ik ergens. Ze doen geen vlieg kwaad, tenzij je te dicht bij de buffels komt natuurlijk. En al helemaal wanneer ze kalfjes hebben. Altijd uitkijken bij deze dieren met een gewicht van vele honderden kilo’s. Daarbij vergeleken zijn wij mensen maar lichtgewichten die ze zonder moeite opzij zetten. Er stond er ook nog eentje vlak voor mijn neus, aan de andere kant van de sloot. Een uitgelezen kans om een paar close-ups te maken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!