Steltlopers op een ondergelopen akker

Steltlopers op een ondergelopen akker

Nee, een held ben ik niet, en dus loop ik toch wat omzichtig de akker op. Zal de boer hier wel blij mee zijn? Nou ja, we hebben geen kwaad in de zin, dus zet ik door. De grens wordt gemarkeerd door een plastic rand. Een rand die het water op de akker houdt. In de grond wemelde het van de aaltjes, beestjes die aan de wortels van het gewas knabbelen. Ze zijn zo schadelijk dat de boeren ze moeten bestrijden. Normaal gebeurt dat door de bodem te ontsmetten. Maar deze boer wil de aaltjes verdrinken.

De tijdelijke plas is ondiep. Ideaal voor steltlopers. Sjaak fietst regelmatig langs het gehucht Zuidzijde op Goeree-Overflakkee en elk jaar vertelt hij wel een verhaal over zo’n ondergelopen akker. Dat hij er steltlopers op zag. Witgatjes, bonte strandlopers, kleine plevieren en bontbekplevieren. Wij passeerden vandaag de akker en zagen twee witgatjes foerageren. En witgatjes, hoewel schuw of misschien wel juist daarom, filmen we maar al te graag.

Ja, witgatjes zijn schuw en dus zijn ze al gevlogen voordat ze ons zagen. Ze strijken neer langs de plastic rand, een eind verder de akker op. Ze landen bij een stel watersnippen en, maar die zien we later pas, een drietal plevieren.

De watersnippen gaan als eerste op. De witgatjes houden het langer uit, maar gaan op een gegeven moment toch ook de lucht in. De plevieren laten zich wonderwel goed naderen. De gele oogring ontbreekt en ook zijn de poten niet roze. Jammer, want we hadden graag weer eens kleine plevieren gezien. Het zijn bontbekplevieren. Ook mooi, maar de afgelopen drie weken filmen we alleen maar bontbekplevieren. Het wordt tijd voor een andere soort plevier.

Bij terugkomst staat de boer ons op te wachten. Gelukkig is hij niet verontwaardigd en een vriendelijk gesprek ontspint zich. We praten wat over de inrichting van het boerenland. Ook hij vindt het maar een kale boel op Goeree-Overflakkee. Ook de aaltjesbestrijding komt natuurlijk ter sprake. Een dure methode, al dat water. Of het duurzamer is dan ontsmetten, vergeten we te vragen. Gelukkig, deze angsthaas kan opgelucht ademhalen. Want ongevraagd op andermans akker lopen, is toch niet helemaal mijn stiel.

Steltlopers op een ondergelopen akker.

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: