steltlopers op de Brouwersdam

Steltlopers op de Brouwersdam
De Brouwersdam is een waar eldorado voor wie op zoek is naar zeevogels. Nu bezochten Sjaak en ik de Brouwersdam afgelopen weekend, maar eerlijk gezegd viel het die dag een beetje tegen. Dat kan ook als je vogels kijkt. Je verwacht een hele bende vogels, en de zee is eigenlijk leeg. Een enkele middelste zaagbek, een brilduiker en een paar futen en dat is het dan ook wel. Tja, vogels hebben vleugels en ze zitten niet aan een touwtje. Maar over het algemeen zie je in de wintermaanden op de Brouwersdam tal van soorten.

Steltlopers op de Brouwersdam

Gelukkig waren de steltlopers wel present op de Brouwersdam. Niet de meest spectaculaire soorten, wel fotogenieke. Van zilverplevier, wulp en scholekster tot paarse strandloper, bonte strandloper, steenloper en drieteenstrandloper. En nog een zwermpje kanoeten. Maar die zagen we te laat, pas toen ze opvlogen en laag over het water voorbij kwamen.

Steltlopers fotograferen

Wil je steltlopers op de Brouwersdam fotograferen, beweeg je dan heel behoedzaam. Vergeleken met steltlopers op de Zuidpier van IJmuiden, zijn de steltlopers op de Brouwersdam redelijk schuw. Niet gek, want soms komt een mountainbiker of hardloper over het drooggevallen talud aan denderen. Al dan niet met hond. De vogels vliegen dan het water op om vervolgens in een keurig rondje weer terug te keren. Maar de schrik zit er dan wel in, en elke mensachtige wordt vervolgens gezien als potentieel gevaar. Dus ook een keurige natuurfotograaf die geen kwaad in de zin heeft.

Mijn advies is om te doen wat Sjaak deed: langzaam maar zeker het talud afdalen. De steltlopers de tijd geven om zich uit de voeten te maken zonder op te hoeven vliegen en hen aan je verschijning te laten wennen. Analyseer het gedrag van de steltlopers. Trekken ze zich weinig van je aan, probeer dan een paar stappen dichterbij te komen. Neem alvast een paar foto’s op afstand. Zet je straks een stap te veel, dan heb je die alvast maar gescoord. De foto boven dit artikel is trouwens gemaakt door Sjaak. Wil je er meer over lezen, dan kunnen een paar inspirerende boeken over natuurfotografie je vast helpen. Roots Magazine bracht dit najaar bijvoorbeeld een heel praktisch boek uit: Zo fotografeer je de natuur. Met talloze tips waaronder ook goede locaties. Altijd handig.

De beste houding

De houding van Sjaak was: een knie en een voet op de grond. Een beetje zoals een soldaat kan zitten. Beter in mijn ogen is: plat op de grond gaan liggen. Liefst in schutkleuren. En voor jezelf: in waterdichte kleding. Zeker in de koude wintermaanden heel prettig hoor. Koude kleren om je lijf worden zomaar niet droog. Ik weet er alles van, want terwijl Sjaak op mijn knie en voet bleef zitten, dacht ik zo bijdehand te moeten doen om te gaan liggen. Terwijl ik geen waterdichte kleding aan had. Halverwege de middag waren mijn kleren nog niet droog. Maar ondertussen wel de airco in de auto op 23 graden en zweten als een otter.

Sfeervol plaatje (hoop ik)

Maar het leverde me wel deze opname op van een bonte strandloper te midden van drieteenstrandlopers. Aan het einde komt ook een steenloper zich melden. Dat de kleuren een beetje pastel zijn, komt doordat er zo weinig licht was. Het was ronduit grijs en saai weer. Daar staat tegenover dat het wel een sfeervol plaatje is. Althans, dat hou ik mezelf maar voor. Hier komt het stel steltlopers op de Brouwersdam aan scharrelen. De bonte strandloper is de bruinste van het stel. En de vogel met de langste en meest kromme snavel. Op de achtergrond een paar schimmen. Dat zijn eveneens drieteenstrandlopers. Ach, wil je ze allemaal feilloos leren herkennen, lees dan mijn recensie van Steltlopers van Europa eens. Een machtig mooi boek over alle steltlopers in en om Nederland.

De beste verrekijkers van dit moment handig ingedeeld naar prijsklasse:

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!

Reageer op mijn artikel ‘Steltlopers op de Brouwersdam’: