steltkluut prunje 2 sjaak huijer

Steltkluut op Schouwen-Duiveland
Na lange tijd eindelijk weer eens met Sjaak vogels gekeken. In de Prunje, dat machtige natuurgebied achter Zierikzee op Schouwen-Duiveland. Daar wemelt het momenteel van de kluten, tureluurs, zwarte ruiters en andere steltlopers, al dan niet met kuikens. Al dat kleine grut trekt natuurlijk ook roofvogels aan. De bruine kiekendief wiekt er regelmatig boven de velden, evenals buizerd en torenvalk. Wij gingen vooral voor de steltkluut. Er zouden twee van deze zeldzame steltlopers in de Prunje verblijven, en nog van redelijk dichtbij te bekijken ook.

En ook nog eens in een deel dat wij niet eerder bezochten. Ook in gebieden die wij op ons duimpje kennen valt zo af en toe nog iets te ontdekken. En inderdaad, aan het eind van een landbouwweg, de Gasthuisdreef, stonden we opeens op een uitkijkpunt dat een weids uitzicht biedt over het natuurgebied. Kluten alarmeerden, in de verte een lepelaar, vijf zwarte ruiters scheerden voorbij en de steltkluten lieten zich niet zien. Waar we ook keken, nergens de opvallende steltlopers op hun hoge, rode poten. Tot ik met mijn verrekijker een van de plasjes dichtbij inspecteerde en ik opeens een steltkluut in de weer zag een een gewone kluut. Die steltkluten zijn haast even agressief als de zijn neef! In de plas liep er één en een paar meter verderop zagen we er ook één in het gras zitten.

Dat betekende filmen en fotograferen. Ik schreef ‘dichtbij’, maar voor een camera is het al snel ‘veraf’. Toch wisten we de steltkluten nog redelijk te filmen. En toen de steltkluut ook ons kwam inspecteren, wist Sjaak hem in volle vlucht te schieten. Een van zijn foto’s staat boven dit artikel en de andere kun je hier bekijken. Ik dank hem natuurlijk weer met heel mijn hart voor de gezellige vogeltocht en het mogen gebruiken van de foto’s.

De steltkluut is een exotische steltloper uit zuidelijker streken. In Zuid-Europa is hij algemeen. In Nederland broedt hij hier en daar en elk jaar in wisselende, kleine aantallen. Mijn eerste steltkluut zag ik ooit in de Rammegors. De meest recente bij ons achter in de Alblasserwaard. Wil jij de twee steltkluten in de Prunje bekijken, type dan in je TomTom: Gasthuisdreef, Zierikzee. Misschien geeft je TomTom aan dat je vanaf de N59 de Gasthuisdreef in kunt, maar dat klopt niet. Rij via Brasweg en Zandweg de Gasthuisdreef in en de rest wijst vanzelf.

Leestip

recensie zeldzame vogels van europaEen topvogelgids voor vogelaars! Zeldzame vogels van Europa is de eerste complete fotogids over alle dwaalgasten in Europa: met 2000 foto’s van ruim 460 (zeer) zeldzame vogelsoorten van Europa en een groot deel van de Western Palearctic. Per soort biedt deze gids een heldere beschrijving met diagnostische kenmerken van het verenkleed, aangevuld met informatie over gedrag, roep en habitat.


 

Hier mijn filmpje van de steltkluut in de Prunje:

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.