steltkluut prunje 2 sjaak huijer

Steltkluut op Schouwen-Duiveland
Na lange tijd eindelijk weer eens met Sjaak vogels gekeken. In de Prunje, dat machtige natuurgebied achter Zierikzee op Schouwen-Duiveland. Daar wemelt het momenteel van de kluten, tureluurs, zwarte ruiters en andere steltlopers, al dan niet met kuikens. Al dat kleine grut trekt natuurlijk ook roofvogels aan. De bruine kiekendief wiekt er regelmatig boven de velden, evenals buizerd en torenvalk. Wij gingen vooral voor de steltkluut. Er zouden twee van deze zeldzame steltlopers in de Prunje verblijven, en nog van redelijk dichtbij te bekijken ook.

En ook nog eens in een deel dat wij niet eerder bezochten. Ook in gebieden die wij op ons duimpje kennen valt zo af en toe nog iets te ontdekken. En inderdaad, aan het eind van een landbouwweg, de Gasthuisdreef, stonden we opeens op een uitkijkpunt dat een weids uitzicht biedt over het natuurgebied. Kluten alarmeerden, in de verte een lepelaar, vijf zwarte ruiters scheerden voorbij en de steltkluten lieten zich niet zien. Waar we ook keken, nergens de opvallende steltlopers op hun hoge, rode poten. Tot ik met mijn verrekijker een van de plasjes dichtbij inspecteerde en ik opeens een steltkluut in de weer zag een een gewone kluut. Die steltkluten zijn haast even agressief als de zijn neef! In de plas liep er één en een paar meter verderop zagen we er ook één in het gras zitten.

Dat betekende filmen en fotograferen. Ik schreef ‘dichtbij’, maar voor een camera is het al snel ‘veraf’. Toch wisten we de steltkluten nog redelijk te filmen. En toen de steltkluut ook ons kwam inspecteren, wist Sjaak hem in volle vlucht te schieten. Een van zijn foto’s staat boven dit artikel en de andere kun je hier bekijken. Ik dank hem natuurlijk weer met heel mijn hart voor de gezellige vogeltocht en het mogen gebruiken van de foto’s.

De steltkluut is een exotische steltloper uit zuidelijker streken. In Zuid-Europa is hij algemeen. In Nederland broedt hij hier en daar en elk jaar in wisselende, kleine aantallen. Mijn eerste steltkluut zag ik ooit in de Rammegors. De meest recente bij ons achter in de Alblasserwaard. Wil jij de twee steltkluten in de Prunje bekijken, type dan in je TomTom: Gasthuisdreef, Zierikzee. Misschien geeft je TomTom aan dat je vanaf de N59 de Gasthuisdreef in kunt, maar dat klopt niet. Rij via Brasweg en Zandweg de Gasthuisdreef in en de rest wijst vanzelf.

Leestip

recensie zeldzame vogels van europaEen topvogelgids voor vogelaars! Zeldzame vogels van Europa is de eerste complete fotogids over alle dwaalgasten in Europa: met 2000 foto’s van ruim 460 (zeer) zeldzame vogelsoorten van Europa en een groot deel van de Western Palearctic. Per soort biedt deze gids een heldere beschrijving met diagnostische kenmerken van het verenkleed, aangevuld met informatie over gedrag, roep en habitat.


 

Hier mijn filmpje van de steltkluut in de Prunje:

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: