Steeds meer mensen zijn bereid om hun tuin aan te passen met planten die insecten aantrekken. Dat concludeer ik na het lezen van een artikel in Trouw vandaag over de omzetcijfers van de tuinbranche. Het jaar 2018 was een goed jaar, mede door de groei van de omzet in bomen en planten.
De woordvoerder namens Tuinbranche Nederland geeft aan dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun tuin te vergroenen. En dat zou het gevolg zijn van de toegenomen aandacht voor insecten en vogels in de media. Insecten- en vogelpopulaties lopen terug en dat komt onder andere doordat in de bebouwde kom steeds minder groen aanwezig is. En als er groen aanwezig is, is het vaak in de vorm van een kunststof grasveld. Daar komt geen insect of merel op af.
Zou dit een voorzichtige kentering zijn van het tij? Ik help het hopen. Het is immers van groot belang dat er diervriendelijke planten worden aangeplant. Voor de insecten zelf, maar ook voor de dieren die van de insecten leven. Vogels, amfibieën, sommige zoogdieren en ook weer andere insecten. En wat denk je van de planten en bomen die afhankelijk zijn insecten? Geen bestuiving, geen voortplanting, zo gaat dat bij planten.
Er is nog een factor die de vergroening in de kaart speelt, en dat is de afvoer van water. Hoe meer beton en asfalt, hoe groter de kans op overstromingen. Tijdens een hoosbui kan het water niet snel genoeg worden afgevoerd en krijgen we enorme pieken in tuin en op straat. Een tuin zonder tegels vangt al heel wat water op in de grond. Koppel je bovendien een regenton aan de dakgoot, dan help je die vervelende waterpieken helemaal te voorkomen. En je hebt bovendien bovendien een voorraad water voor droge weken. Dan kun jij de tuin nog met een goed geweten sproeien.
Een marketingactie die mij als marketeer heel erg aanspreekt is de omruilregeling voor tegels. In 2018 ruilden 50.000 mensen een tegel om voor een gratis tuinplant. Tuinbranche Nederland concludeert: ‘Mensen zijn zich meer bewust van hun eigen bijdrage aan klimaatverandering.’ Goed bedacht, deze actie. Zo draagt de tuinbranche op een creatieve manier bij aan de vergroening van onze leefomgeving.
Of de gestegen omzet van de tuinbranche een voorbode is van betere, lees: groenere, tijden, valt nog niet te zeggen. In de staart van het artikel lees ik dat ook de bestedingen aan ‘mest, bestrijdingsmiddelen en grondbedekking’ zijn gestegen. Meer afzet van mest, dat snap ik. Wie bomen en planten koopt, zal er wat mest omheen leggen. Maar meer bestrijdingsmiddelen? Dat is geen teken van werkelijke vergroening. Vergif is de pest in de tuin en het milieu. Dodelijk voor de meeste dieren en ook niet goed voor de gezondheid van mens en huisdier. Laten staan die pesticiden. Leg een natuurvriendelijke tuin aan met inheemse planten. Deze soorten zijn minder vatbaar voor ziektes en plaagdieren. En zo’n tuin hoeft beslist niet minder mooi te zijn dan eentje met allerlei exotische planten. Maar je helpt er ondertussen wel de biodiversiteit mee vooruit!
Tips voor vergroening van je tuin:
- Lees het boek Een tuin voor bijen en vlinders. 101 tips om nuttige insecten te helpen. Een van de beste boeken in zijn soort.
- Bekijk het uitgebreide aanbod van regentonnen.
- Bekijk het uitgebreide aanbod van insectenvriendelijke planten op de gespecialiseerde website Vivara.nl.
Tover ook jouw tuin om in een insectenparadijs met de volgende planten:
|