bloeiende planten westplaat maasvlakte

Steeds meer mensen kiezen voor vergroening

Steeds meer mensen zijn bereid om hun tuin aan te passen met planten die insecten aantrekken. Dat concludeer ik na het lezen van een artikel in Trouw vandaag over de omzetcijfers van de tuinbranche. Het jaar 2018 was een goed jaar, mede door de groei van de omzet in bomen en planten.

De woordvoerder namens Tuinbranche Nederland geeft aan dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun tuin te vergroenen. En dat zou het gevolg zijn van de toegenomen aandacht voor insecten en vogels in de media. Insecten- en vogelpopulaties lopen terug en dat komt onder andere doordat in de bebouwde kom steeds minder groen aanwezig is. En als er groen aanwezig is, is het vaak in de vorm van een kunststof grasveld. Daar komt geen insect of merel op af.

Zou dit een voorzichtige kentering zijn van het tij? Ik help het hopen. Het is immers van groot belang dat er diervriendelijke planten worden aangeplant. Voor de insecten zelf, maar ook voor de dieren die van de insecten leven. Vogels, amfibieën, sommige zoogdieren en ook weer andere insecten. En wat denk je van de planten en bomen die afhankelijk zijn insecten? Geen bestuiving, geen voortplanting, zo gaat dat bij planten.

Er is nog een factor die de vergroening in de kaart speelt, en dat is de afvoer van water. Hoe meer beton en asfalt, hoe groter de kans op overstromingen. Tijdens een hoosbui kan het water niet snel genoeg worden afgevoerd en krijgen we enorme pieken in tuin en op straat. Een tuin zonder tegels vangt al heel wat water op in de grond. Koppel je bovendien een regenton aan de dakgoot, dan help je die vervelende waterpieken helemaal te voorkomen. En je hebt bovendien bovendien een voorraad water voor droge weken. Dan kun jij de tuin nog met een goed geweten sproeien.

Een marketingactie die mij als marketeer heel erg aanspreekt is de omruilregeling voor tegels. In 2018 ruilden 50.000 mensen een tegel om voor een gratis tuinplant. Tuinbranche Nederland concludeert: ‘Mensen zijn zich meer bewust van hun eigen bijdrage aan klimaatverandering.’ Goed bedacht, deze actie. Zo draagt de tuinbranche op een creatieve manier bij aan de vergroening van onze leefomgeving.

Of de gestegen omzet van de tuinbranche een voorbode is van betere, lees: groenere, tijden, valt nog niet te zeggen. In de staart van het artikel lees ik dat ook de bestedingen aan ‘mest, bestrijdingsmiddelen en grondbedekking’ zijn gestegen. Meer afzet van mest, dat snap ik. Wie bomen en planten koopt, zal er wat mest omheen leggen. Maar meer bestrijdingsmiddelen? Dat is geen teken van werkelijke vergroening. Vergif is de pest in de tuin en het milieu. Dodelijk voor de meeste dieren en ook niet goed voor de gezondheid van mens en huisdier. Laten staan die pesticiden. Leg een natuurvriendelijke tuin aan met inheemse planten. Deze soorten zijn minder vatbaar voor ziektes en plaagdieren. En zo’n tuin hoeft beslist niet minder mooi te zijn dan eentje met allerlei exotische planten. Maar je helpt er ondertussen wel de biodiversiteit mee vooruit!

Tips voor vergroening van je tuin:

Tover ook jouw tuin om in een insectenparadijs met de volgende planten:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.