Steeds meer kinderen gaan vogels kijken

Vogelbescherming Nederland kwam vorige week met het bericht dat steeds meer mensen, waaronder ook veel kinderen, ontdekken hoe leuk vogels kijken is. Nou, het kost mij weinig moeite om dit bericht te bevestigen. Natúúrlijk is vogels kijken leuk. En mooi. Vaak heel ontspannend en soms best avontuurlijk!

Vogels kijken kun je overal. Het begint in je tuin. Ook in het park, het bos of op het strand kun je naar vogels speuren. En misschien is er wel een natuurgebied bij jou in de buurt waar je bijzondere vogels kunt zien. De blauwborst bijvoorbeeld, of de zeearend. Je ziet ze in het filmpje hieronder voorbij komen.

vogelgids voor kids

Hoe word je een goede vogelaar?

Een goede vogelaar word je door gewoon met vogels kijken te beginnen. Probeer de vogels die je ziet te herkennen. Daar zijn heel leuke vogelgidsen voor. Ik weet nog dat ik begon met een super eenvoudig vogelgidsje. De titel van het boek ben ik vergeten. Het waren echt geen goede tekeningen en de informatie stelde ook niet veel voor. Maar toch was ik er heel blij mee!

Maar ik leerde pas echt goed vogels herkennen, toen ik lid werd van de Natuurvereniging Tholen. Ik ging mee met vogelexcursies en later ook met vogeltellingen. Ik sjouwde rond met de zware telescoop die voor de oudere mensen al iets te zwaar werd. Zo leerde ik heel snel de tureluur, zwarte ruiter, groenpootruiter en zelfs de sprinkhaanrietzanger herkennen. Jazeker, in Nederland komen honderden soorten vogels voor, reuze mooi om die te ontdekken! En dat kan ook bij jou in de buurt!

En wist je dat je in de natuur de mooiste avonturen kunt beleven? Lees hier een paar korte verhaaltjes van mijn avonturen als vogelaar. En misschien vind je het ook leuk om mijn tips te lezen over hoe je kunt beginnen met vogels kijken.

beste verrekijkers voor kinderen bynolyt

Wat heb je nodig om vogels te kijken?

Heel handig om vogels te kijken is dat je geen ochtendhumeur hebt. Want het beste tijdstip om vogels te kijken is zo vroeg mogelijk. Vlak na zonsopgang is het beste. Dan zijn de vogels het meest actief. Gelukkig blijven vogels ook de rest van de dag wel actief, dus iets later uit bed mag ook.

Oude kleren, dat vind ik ook wel handig. Zeker wanneer je door de modder gaat lopen. Of op de grond gaat zitten om niet te veel op te vallen. En waterdichte schoenen. Of laarzen. Als het heeft geregend is het niet prettig om met natte voeten door de natuur te wandelen. Maar ondertussen is dat natuurlijk ook best spannend. In de natuur ben je altijd op avontuur. Je klimt over takken, wurmt je door struikgewas en probeert de vogels te zien zonder dat ze jou zien. Probeer het maar eens!

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de verrekijker. Jammer genoeg kost een goede verrekijker iets meer dan een paar tientjes. Maar gelukkig zijn er voor kinderen best goede verrekijkers tegen een redelijke prijs te koop.

En nu?

Lekker naar buiten, erop uit en de vogels bij jou in de buurt ontdekken! Maak er een mooi avontuur van. Ik weet zeker dat je je hele leven niet uitgekeken raakt!

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!