blinde bij zweefvlieg slikken van flakkee sjaak huijer

Stadsnatuur in Gorinchem rijk aan bijzondere bijen

Op Nature Today lees ik een mooi bericht: de stadsnatuur in Gorinchem blijkt bijzonder rijk aan bijen. Natuurlijk algemene soorten in de eerste plaats, maar toch ook een aantal zeldzame, waaronder zelfs soorten die op de Rode Lijst staan. Onderzoek naar de bijenfauna in die gebieden en in om Gorinchem toonde aan dat er maar liefst 86 soorten voorkomen! Hoe kan dat toch in zo’n volgebouwd gebied?

Wel, het antwoord is heel eenvoudig: de gemeente Gorinchem heeft biodiversiteit al jarenlang hoog op de agenda staan, lees ik in het bericht. En dat beleid werpt zijn vruchten af! Het beheer van bermen en van de bloemrijke rivieroevers (denk aan de dijken!) is veilig voor bijen en vast voor veel meer insecten. Wat dat beleid inhoudt? Nou, gewoon, natuurvriendelijker beheer. Langs de rivieroever worden niet alle bloemen weggemaaid. Er wordt een strook gespaard zodat er voedsel aanwezig blijft voor de bijen. Bloeiende struiken en dood hout worden niet verwijderd. Dood hout is erg belangrijk als nestplek voor solitair levende bijen. Op andere plekken wordt minder vaak gemaaid en wordt het maaisel direct weggehaald. Zo ontstaan bloemrijke velden. En dan doen de mensen van de volkstuinenvereniging ook een duit in het zakje. Er is een totaalverbod op giftige bestrijdingsmiddelen ingesteld. Dat alleen al is een dikke pluim waard.

Zoals ik al schreef in mijn artikel over de wolf in Nederland: er is nog hoop. Met een beetje goede wil kan de biodiversiteit in Nederland snel toenemen. Heel belangrijk dus dat lokale overheden zich actief opstellen. Of dat voor mijn eigen gemeente Alblasserdam geldt, weet ik eerlijk gezegd niet. De vindresultaten in Google suggereren van wel, maar de doelpagina’s werken niet. Dan moet ik zelf maar in actie komen. Onze tuin is al grotendeels omgespit. Nu de inheemse planten er nog in. Hopelijk deze zomer ook in onze tuin 86 bijensoorten. Ik vrees dat dat niet gaat lukken op die paar vierkante meters, maar een paar soorten zou toch al heel mooi zijn!

Tover ook jouw tuin om in een insectenparadijs met deze planten:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.