Staartmezen in het griend

In deze tijd van het jaar is de Biesbosch toch wel een van mijn favoriete gebieden. Vanmorgen reden Carja en ik echter eens een keer niet naar de Brabantse Biesbosch, ook niet naar de Tongplaat, maar naar de Hollandse Biesbosch achter Dordrecht. Daar was ik eigenlijk nog nooit geweest. Een wandeling langs de rivier bracht ons in een griend waar we opeens omringd werden door een nest uitgevlogen staartmezen.

De staartmezen flitsten om ons heen. Nu zaten ze er, dan waren ze weg om een volgend moment weer op een tak neer te strijken. En zaten ze er, dan zat er wel een blad in de weg. Toch wist ik ze een paar momenten vast te leggen. Pal boven mijn hoofd streek een jonge staartmees neer. Je ziet het aan het masker, of zoals de ANWB Vogelgids zegt: aan de ‘donkere kopzijden’. Een volwassen exemplaar zat deels verstopt achter een wilgenblaadje. Terwijl de staartmezen druk in de weer waren, zat pal voor ons een zwartkop te zingen. Verderop in een grote wilg een zanglijster. Even daarvoor hadden we zelfs een wielewaal gehoord vanuit de populieren in het park tegenover het griend! Een wielewaal! Die hoor ik eigenlijk alleen in Frankrijk!

Andere vogels die we hoorden of zagen waren de nachtegaal, gekraagde roodstaart, koekoek, tuinfluiter, bosrietzanger, kleine karekiet, matkop, grote bonte specht, groene specht, boomkruiper, koolmees, pimpelmees, houtduif en zelfs een visarend! Die laatste zagen we helaas pas toen hij van zijn tak afvloog en achter de bomen verdween.

Een mooie ochtend dus daar in de Hollandse Biesbosch. Eerlijk gezegd vind ik dat deel een beetje te veel cultuur. Het grootste deel is ingericht als park en daar pas ik voor. Maar dat gezegd hebbende moet ik wel bekennen dat we juist daar de wielewaal hoorden. Versmaad ook deze plekken niet.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)