staartmezen in de tuin

Hoe lok je staartmezen naar je tuin?

Staartmezen zijn een van de gezelligste vogels in de tuin. In de winter komen ze vaak in groepjes voorbij. Maar nu het voorjaar nadert en de dagen langer worden, zie je ze steeds vaker met z’n tweetjes. Veel mensen waarderen de staartmezen om hun drukte. Ze komen altijd als een verrassing. Ze zijn er even, en dan zijn ze weer verdwenen. Vandaag is de vraag: hoe lok je staartmezen naar je tuin? Een artikel in mijn veelgelezen serie Hoe lok ik…

Hoe lok je staartmezen naar je tuin?

Staartmezen vliegen rond in bossen, parken en tuinen. Ze doen dat in het najaar en winter vaak in groepjes. Soms vliegen ze met andere mezen mee op. Met koolmezen en pimpelmezen bijvoorbeeld. Maar vaak zie je opeens een tiental staartmezen vliegen. Kleine bolletjes met een veel te lange staart. De eerste landt in je tuin, en als de laatste ook landt, is de eerste alweer verder gevlogen, naar de tuin van de buren. Alles gaat in een flits met de staartmezen.

Tip 1: Zorg voor bomen en struiken in je tuin

Staartmezen schuimen de hele dag door bomen en struiken af op zoek naar insecten. Ze speuren naar kleine beestjes in spleten in de stam of de bast. Ze hangen ondersteboven aan een tak op zoek naar bladluizen en spinneneitjes. Zeker in de winter is het van belang dat ze de hele dag door genoeg te eten hebben om zich warm te houden. Bomen en struiken in je tuin zijn dus wel een basisvoorwaarde om staartmezen naar je tuin te lokken. En mocht je onverhoopt geen plaats hebben voor bomen en struiken, dan hoop ik voor je dat de tuin van de buren vol staat met struiken. Of dat je tuin grenst aan een park of bos. Want ook dan kun je staartmezen naar je tuin lokken. Dat lees je in mijn volgende tip.

Wil je nu al weten welke bomen en struiken geschikt zijn voor de vogels in je tuin, waaronder de staartmezen? Denk dan allereerst aan haag- en hegbomen, Eik, beuk, berk, hazelaar, wilg en els zijn ontzettend goed. Plant tussen de bomen en struiken besdragende struiken zoals braam, framboos, meidoorn en lijsterbes. Krijg je met deze bomen en struiken geen vogels in de tuin, dan is er iets anders serieus mis in je omgeving.

Tip 2: Voer de tuinvogels bij

Ja, ook staartmezen weten een vetbol wel te waarderen. Of een pot vogelpindakaas. In het najaar en de winter is dit de makkelijkste manier om staartmezen naar je tuin te lokken. En duur hoeft het niet te zijn, want vogelvoer kun je tegen een geringe prijs bestellen bijvoorbeeld op de website van Vivara.nl (daarmee steun je het werk van Vogelbescherming Nederland) of snel en eenvoudig op bol.com.

Tip 3: Laat de klimop in je tuin staan

Staartmezen broeden zelden tot nooit in nestkastjes. Anders dan koolmezen en pimpelmezen, maken staartmezen een nest in heel dicht struweel. In een klimop die tegen een oude boom groeit bijvoorbeeld. Hun nest maken ze van korstmos en het is een prachtig warm bolletje. Schitterend om te zien dus. Koester dus het dichte struweel in je tuin!

Tip 4: Voor een beter broedsucces en sterkere botten

Tuinvogels kun je evenals volièrevogels ook vogelgrit voorschotelen. En dat is in onze tuin echt geen luxe! Door milieuvervuiling is er weinig kalk te vinden in de natuur. Maar kalk is ontzettend belangrijk voor vogels! Ze maken er hun eierschalen mee. En ze bouwen er hun botten mee op. Er zijn al koolmezen en andere tuinvogels die zulke zwakke eierschalen opbouwen dat de eieren kapot gaan zodra ze erop gaan zitten. Voer ook de tuinvogels daarom vogelgrit bij. Dat kan het hele jaar door, maar is in het voorjaar natuurlijk wel héél belangrijk. Je kunt ook het schelpengrit van Vivara.nl bestellen. Ik lees op die website dat schelpengrit nog een ander voordeel heeft: strooi het rond je tuinplanten en je houdt de slakken op afstand.

Tip 5: Herken de vogels in je tuin

recensie de slimste vogelgids jan rodts

Het leuke van veel vogels in je tuin is dat er altijd wel iets valt te zien. En hoe langer je naar de vogels kijkt, hoe sneller je ze gaat herkennen. Een goede vogelgids voor de ‘gewone’ natuurliefhebber is De slimste vogelgids van Jan Rodts. Door de opzet leer je vogels in jouw omgeving heel snel herkennen.

Nu weer over naar de staartmezen. Ik had het geluk dat er eentje zijn veren ging zitten poetsen. Weliswaar hoog boven me, maar toch een ogenblik stil. En een paar minuten later hing hij aan de vetbol in de tuin van de buren. Ook al een gelukje. In de loop van het filmpje laat ik een melodietje spelen. Bright wish heet het. Dit vrolijke deuntje vond ik al toepasselijk, en de naam maakt het alleen maar mooier: een mooie wens. Ik wens je veel staartmezen in je tuin.