staartmezen in de tuin

Staartmees in de tuin

Staartmezen zijn een van de gezelligste vogels in de tuin. In de winter komen ze vaak in groepjes voorbij. Maar nu het voorjaar nadert en de dagen langer worden, zie je ze steeds vaker met z’n tweetjes. Vandaag was ik bij mijn ouders en daar hoorde ik opeens een stel staartmezen. Snel mijn camera gepakt en geprobeerd te filmen. Ze zijn dan misschien wel zo gezellig, maar voor een filmer zijn ze ook notoire lastposten. Immer in beweging, zelden rust. Zie ze maar eens bij te houden als ze van tak naar tak huppen en je de zoom maximaal hebt ingesteld

Gezellige dieren moet je koesteren. En een plekje gunnen. Hou bijvoorbeeld rekening met de vogels in je tuin. In mijn kast staat het mooi opgemaakte veldgidsje Tuindieren verrassend vlakbij. Daar krijg je in een notendop een aantal goede tips. Voor de rest is het trouwens vooral een veldgids, dus gericht op het herkennen van de meest voorkomende tuindieren. Waaronder de staartmees, ‘met een staart van zeven tot negen centimeter lang en het vrolijke gekwetter valt deze vogel goed op,’ lees ik. Zoals je in het filmpje kunt zien werkt het ophangen van een vetbol ook heel goed. Nu moet je wel weten: in de tuin staat een conifeer en volgens mij zijn de staartmezen bezig een nestje te maken in die conifeer. Geen wonder dus dat er staartmezen te zien waren vanmiddag.
Wil je nu al weten welke bomen en struiken geschikt zijn voor tuinvogels in je tuin? Denk dan allereerst aan haag- en hegbomen, lees ik in het boek De natuur behagen. Ik zou overigens niet weten waar je dit boekje kunt bestellen, maar afijn, dat is niet mijn probleem maar het probleem van de uitgever van dit toch best aardige boekje. Eik, beuk, berk, hazelaar, wilg, els en haagbeuk schijnen ontzettend goed te zijn. Plant tussen de bomen en struiken besdragende struiken zoals braam, framboos, meidoorn en lijsterbes. Krijg je zo geen vogels in de tuin, dan is er iets anders serieus mis in je omgeving.

Nu weer over naar de staartmezen. Ik had het geluk dat er eentje zijn veren ging zitten poetsen. Weliswaar hoog boven me, maar toch een ogenblik stil. En een paar minuten later hing hij aan de vetbol in de tuin van de buren. Ook al een gelukje. In de loop van het filmpje laat ik een melodietje spelen. Bright wish heet het. Dit vrolijke deuntje vond ik al toepasselijk, en de naam maakt het alleen maar mooier: een mooie wens. Ik wens je veel staartmezen in je tuin.

De beste natuurreisgidsen voor vogelaars: