staartblauwtje comomeer lago di piano italie

Staartblauwtjes bij Lago di Piano

CameraNU.nl

Terug van vakantie aan het Comomeer in Noord-Italië. Zwaar beladen met meer dan 250 filmpjes. Waar te beginnen in deze overvloed aan natuurfilmpjes? Met de dagvlinders die ik op en rond uitwerpselen filmde, waaronder de kleine weerschijnvlinder, het bleek blauwtje en dambordje? Of de geelpootmeeuw vlak voor  La Fabbrica Del Gelato in Lenno waar we elke avond een gelati kochten? Eén ding is helder: voor wie oog heeft voor de natuur kan zijn hart ophalen daar in Noord-Italië. En daarom begin ik met een klein dagvlindertje dat ik bij Lago di Piano filmde: het staartblauwtje. Mijn Veldgids Dagvlinders en Dagvlinders. Veldgids voor Europa en Noordwest-Afrika stemmen overeen: een zeldzaam insect dat in een aantal landen is uitgestorven. En slechts een enkele keer in Nederland wordt gezien. Een mooie waarneming dus.
De staartblauwtjes dus. Waar hij zijn naam aan te danken heeft, moge duidelijk zijn: aan de piepkleine staartjes aan de ondervleugels. Die zijn echter zo kwetsbaar dat ze bij oudere vleugels vaak zijn afgebroken. De ouderdom is bij vlinders meestal wel heel erg zichtbaar: grote stukken uit de vleugels en de kleuren bovendien dof. Zo niet bij deze staartblauwtjes die ik tijdens een wandeling langs het Lago di Piano filmde.

Lago di Piano is een meer en natuurreservaat tussen het Comomeer en Meer van Lugano. Je kunt er omheen wandelen en op je tocht passeer je voor Castello di Carlazzo een aantal bloemrijke weilanden. Waar de staartblauwtjes dus leven. Een eindje verder tijdens de wandeling, aan de rand van de parkeerplaats bij het meer zelf, filmde ik ook nog parende staartblauwtjes. Wil je meer weten over dit interessante natuurgebied, klik dan hier.

Ik las vandaag (7/8/2018) dat in Limburg een aantal staartblauwtjes zijn gezien. Bij een aantal waarnemingen waren foto’s geplaatst en inderdaad: ‘verse’ imago’s, oftewel volwassen staartblauwtjes. Hopelijk lukt het ze om zich voort te planten.


Leestip(s) voor de vakantie

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrikaDe veldgids Dagvlinders van Tom Tolman beschrijft alle dagvlinders die in Europa en Noordwest-Afrika voorkomen. Het is daarmee de ideale veldgids om mee te nemen tijdens je vakantie. Het is natuurlijk wel een omvangrijke gids. Vind je het formaat iets te fors, dan is de iets compactere Veldgids dagvlinders een goed alternatief. In deze laatste gids vind je vrijwel alle dagvlinders in Europa.


Dan hier mijn filmpje van de staartblauwtjes:

De beste vlindergidsen voor op vakantie:

[huge_it_portfolio id=”33″]