In het spoor van de grutto, de koning van de weide

Dat de grutto de koning van de weide is, behoeft geen uitleg. Onze nationale vogel scharrelt het liefst door hoog en insectrijke weilanden. Helaas vind je die ook in de Alblasserwaard nauwelijks meer. Gelukkig nog wel in de Donkse Laagten, een vermaard grutto-gebied. De afgelopen twee jaar heb ik de grutto kunnen volgen. Vanaf het moment dat de eerste grutto’s in ons land arriveren, meestal in februari. Tot het moment dat ze ons land verlaten, zo ongeveer in oktober. Die laatste opnamen maakte ik pas afgelopen weekend. Mijn filmtocht door Zeeland voerde me langs de noordkant van Noord-Beveland. Tussen Colijnsplaat en Wissenkerke ligt een oud landbouwhaventje dat helemaal is dichtgeslibd. Het water was aan het ebben en zowaar, daar landden plots twee grutto’s in het stroompje water! Twee grutto’s die zich in de Zeeuwse Delta voorbereiden op de reis naar het zuiden. Voor mij was de cirkel rond en kon ik beginnen aan de montage van deze beelden:


de-grutto