Spiegeldikkopje (Heteropterus morpheus)
Het spiegeldikkopje is een van de meest opvallende leden van de familie der dikkopjes. Als hij zijn vleugels heeft ingeklapt overigens. Zie je hem van boven als hij zijn vleugels heeft opengevouwen, dan is het ‘gewoon’ een bruine vlinder met een paar gele stipjes. Maar die onderkant! Bekijk mijn opname maar eens. Ik las in het boek Photo Ark dat er uit elke zoveel duizend insecteneitjes wel een een paar mutanten komen kruipen. Ik vermoed dat ik ook zo’n mutant heb gefilmd. Een spiegeldikkopje met alleen maar stippen en geen lichter geel tussen de stippen maar de kleur bruin van de bovenzijde. Dat is toch ook wel aardig.

Uiterlijk
Het spiegeldikkopje lijkt nog het meest op het bont dikkopje en het geelbont dikkopje. Maar toch ook weer niet zoveel dat je hem zult verwarren. Het spiegeldikkopje is bruin van boven met een paar gele vlekjes. De onderkant van de vleugels is bezet met clowneske witte stippen die met een zwarte lijn zijn omringd. De stippen liggen verzonken in licht geel.

Leefgebied
Het spiegeldikkopje leeft in moerasgebieden, vochtige graslanden en langs bosranden. Ik kwam ze tegen in de bergen in Noord-Italië, langs de smalle bergweggetjes.

Vliegperiode
Het spiegeldikkopje vliegt in de maanden juni en juli.

Gelijkende soorten
Het spiegeldikkopje zul je niet snel verwarren met een ander dikkopje. Hooguit met het bont dikkopje en geelbont dikkopje, maar je zult de verschillen al snel ontdekken.

Tips van visdief

Orchideeën van Europa bo mossberg

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen