Sperwergrasmus op Maasvlakte 2

Midden oktober, tijd om zeldzame vogels in je omgeving op te zoeken. Want er raken er tijdens het hoogtepunt van de najaarstrek behoorlijk veel in Nederland verzeild. Wie waarneming.nl regelmatig raadpleegt zal het vast hebben gezien. Waar je de meeste kans hebt om zeldzame vogels te zien in deze tijd van het jaar? In zijn algemeenheid: langs de kust. In het bijzonder: op de Waddeneilanden. En in het meest bijzonder: op Texel. Zo ver ging ik vandaag niet. Ik trok erop uit om de sperwergrasmus op Maasvlakte 2 te gaan filmen. En dat lukte me nog ook! Een zeldzame doortrekker en dwaalgast, lees ik in de gids Zeldzame vogels van Europa.

Het was overigens mijn tweede doel van vandaag. Mijn eerste doel was om vanaf de strekdammetjes in het Oostvoornse Meer watervogels te filmen. Ik had mijn waadpak er voor aangedaan, en zelfs mijn graspak inclusief pet-met-gras. De ijsvogel liet zich echter niet in de luren leggen en vloog ervandoor, wel na een paar seconden goed kijken trouwens. De dodaars hadden me eerst ook niet in de gaten, maar de pet-met-gras zat niet goed en dus bewoog ik te veel. En daarmee heb ik het eerste deel van de ochtend wel samengevat. Of bijna dan. Dat mijn waadpak begon vol te stromen met water op de terugtocht naar de oever, moet ik ook nog vermelden. Ik had me vergist in de plek waar ik op de strekdam was geklommen. Waar ik het water instapte, bleek het toch iets dieper dan verwacht… Wel een beetje geschrokken trouwens, want een waadpak vol water is niet zonder risico. Sterker nog: het is ronduit héél gevaarlijk!

Met klotsende laarzen ging ik op weg naar Maasvlakte 2. Bang om de vogel niet te vinden, hoefde ik niet te zijn. Zoals ik had verwacht, waren er al tientallen vogelaars ter plaatse. De sperwergrasmus zat diep in het lage struweel langs het hek langs het bedrijf. Nu en dan vloog hij op, om weer in het struweel te verdwijnen. Plots landde hij in het hekwerk. Om vervolgens links van de poort in de struiken neer te duiken. En daarna vloog hij weer naar rechts. En daarmee heb ik de acties van de sperwergrasmus wel samengevat. Geduld hebben wordt beloond. Vroeg of laat landt hij wel een keer in het hek, of bovenop het struweel. Rustig blijven is noodzaak. Ren je al te wild achter hem aan dan blijft hij van links naar rechts en heen en weer vliegen. Niet prettig voor de vogel, en volkomen zinloos voor jezelf, want je krijgt dan hooguit een flits te zien.

Waar je de sperwergrasmus kunt zien

De sperwergrasmus houdt zich op in het struweel links en rechts van de poort van de fabriek Neste. Die bevindt zich aan de Antarcticaweg met uitzicht over het Yangtzekanaal. In mijn filmpje zie je een stuk betonnen pijp in het struweel. Daar dook hij een paar keer in en op. Ook het hek bij de poort is een ijkpunt. Met natuurlijk het hekwerk eromheen. Wil je de sperwergrasmus ook gaan bekijken, check vooraf waarneming.nl. Hoewel je er ook niet op moet blind varen. Ik wilde namelijk ook de blauwstaart gaan bekijken, maar die was verdwenen. Geen enkele melding tot begin van de middag. Ik ging naar huis om bij thuiskomst een aantal meldingen van de blauwstaart te zien!

Voordeel van zoveel vogelaars om je heen is het grote aantal speurende ogen. Zo viel het me op dat een groepje vogelaars plots over het Yangtzekanaal begon uit te kijken. Bleek er een kuifaalscholver voorbij te zwemmen! Die het ik ook gefilmd en laat ik je later zien.

In het struweel foerageerden bovendien groepjes goudhaantjes met een enkele vuurgoudhaan. De roodborst was present evenals een paar koperwieken.