Spectaculaire beelden van honderden grutto’s in de Biesbosch

Zoals ik gisteren in mijn honderdste vlog al aankondigde: het vogelfeest is weer begonnen in de Biesbosch. Nu is het natuurlijk altijd wel feest in dat geweldige natuurgebied, maar ik vind het voorjaar er toch echt bovenuit steken. In maart keren de zangvogels weer terug, maar eerst is het de beurt aan de steltlopers! Honderden grutto’s drommen weer samen in de Noordwaard. Ertussen door lopen grote groepen bonte strandlopers, kieviten, goudplevieren, kemphanen en een enkele tureluur.

Ik kijk even terug in mijn archief en zie dat ik vorig jaar half maart ook al een enorme groep grutto’s filmde in de Noordwaard. Het zullen wel dezelfde vogels zijn, aangevuld hopelijk met wat jong grut. Of er jaarlijks voldoende jonge grutto’s groot worden en de winter overleven om de Nederlandse populatie in stand te houden, dat weet ik niet. Ik ben er wel een beetje somber over, want de Vogelatlas van Nederland laat duidelijk zien dat de trend neerwaarts gaat. De grutto, onze prachtige vogel van het vaderland, zit allesbehalve in de lift. Hooguit een lift naar beneden.

Dat gezegd hebbende raad ik een bezoek aan de Biesbosch de komende weken ten zeerste aan. Het water staat nog lekker hoog en dan maak je goede kans op grutto’s vlakbij de auto. De wegen behoren tot de hoogste delen van de Biesbosch en blijven dus droog staan. En naast de weggetjes liggen vaak ook wat droge delen als eilanden in het water. Ideaal voor de grutto’s om erop uit te rusten of te foerageren. En ideaal voor vogelaars die de grutto’s willen bekijken. Hou er wel rekening mee dat de vogels soms behoorlijk schrikachtig zijn. Met name kieviten en bonte strandlopers kunnen onvoorspelbaar vlieggedrag vertonen. Er hoeft maar één vogel een alarmroep te laten horen, en al die honderden vogels vliegen op. Ga dus niet zomaar de auto uit, als de vogels dichtbij de weg staan.

Waar je de grutto’s kunt zien

De grutto’s drommen samen in de drassige delen van de Noordwaard. Deze uitgestrekte polder ligt bij Werkendam. Komende vanuit de richting Werkendam rij je de Bandijk op en ligt de Noordwaard aan je linkerhand.

Gaat het zien, gaat het zien!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)