amerikaanse goudplevier bij ouddorp

Snel wat goudplevieren in de lucht

Sorry, soms moeten de vogels wijken. In dit geval voor voetbal. Ajax moet aan de bak, en dus hou ik het kort. Vrijdag spraken we een vogelaar op de Brouwersdam en die gaf aanwijzingen waar we een zwerm goudplevieren konden vinden. Wij erop af en jawel hoor, daar zat de groep op een akker bij Ouddorp. Haast onzichtbaar, we reden er haast aan voorbij, totdat de goudplevieren het luchtruim kozen.

Een grote groep goudplevieren in de lucht, dat is een spektakelstuk. De vogels zwermen langdurig boven de akker, gaan naar beneden, dan weer opwaarts om aarzelend neer te strijken op de akker. Waar ze dan prompt weer haast onzichtbaar zijn, want goudplevieren vallen weg tegen het bruin van de zware klei. Als de goudplevieren ‘vallen’ dan laten ze hun kenmerkende geluid horen. Altijd prachtig!

Nu wordt de laatste weken op die locatie bij Ouddorp regelmatig een Amerikaanse goudplevier gezien. Een dwaalgast uit Noord-Amerika. Die, volgens de gloednieuwe Veldgids Vogeltrek ‘vrijwel altijd in gezelschap is van goudplevieren.’ De zeldzame bezienswaardigheid liet zich die dag echter niet zien, maar de aanblik van een zwerm goudplevieren was voor ons voldoende. Toen snel door naar Vishandel Hameeteman voor een vissoep, broodje haring en paling en de vogeldag zat erop.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)