Sneeuwgorzen bij Groot-Ammers

De onovertroffen Vogelatlas van Nederland, mijn favoriete vraagbaak over vogels in Nederland, benadrukt het nog maar eens: sneeuwrijke winters zorgen voor veel binnenlandwaarnemingen van de sneeuwgors, maar die winters komen zelden meer voor. Nee, sneeuwgorzen zie ik alleen aan de kust. Maar dan, plots, strijken er drie neer bij Groot-Ammers, toch héél ver in het binnenland! Dat is bijna in mijn achtertuin. Ik zocht ze op, maakte een vlog en toen hoorde ik plots mijn stem in radioprogramma Nieuws & Co, prime time, namelijk een paar minuten voor het NOS Journaal van 18.00!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

De drie sneeuwgorzen maken heel wat los in de Alblasserwaard. En dat begrijp ik maar al te goed. De afgelopen twee winters ben ik er een aantal keer op uit geweest om sneeuwgorzen te filmen. Ik reed naar Westenschouwen op Schouwen-Duiveland en kamde met Sjaak een paar kilometer strand af. Ik zocht op de Brouwersdam naar die ene sneeuwgors die er was gezien, maar helaas, ik vond hem niet. En wat te denken van het kilometers lange ploeteren over het strand van de Kwade Hoek, een gekend natuurgebied om in de winter sneeuwgors, ijsgors en strandleeuwerik te zien?

En nu dus het bericht dat bij Groot-Ammers, langs de Ammersekade, drie sneeuwgorzen waren neergestreken! En ze leken het er naar hun zin te hebben, want ze zaten er al een aantal dagen. Ik ging er heen, vond ze binnen een mum van tijd, wist ze van dichtbij te filmen en maakte er de vlog over die je hieronder kunt zien. Een paar dagen later kreeg ik de vraag van AD of mijn vlog in hun videospeler mocht meelopen. Natuurlijk, geen enkel probleem, leuk juist!

En op diezelfde dag reed ik naar huis. Ik luisterde bij toeval weer eens naar NPO Radio 1. Vlak voor het NOS Journaal van 18.00 uur de highlights van de dag. Met op nummer 4 de sneeuwgorzen bij Groot-Ammers! Ik moest er wel om glimlachen, maar het werd nog mooier! Plots werd ik aangekondigd en schalde mijn eigen stem door de auto. Even later werd ik gebeld door Carja die de uitzending ook had gehoord. Zo kan het dus gaan. Het ene moment maak je een vlog, en het andere moment hoor je jezelf onverwacht terug op radio 1!

Wil je het fragment terugluisteren? Ga dan naar de uitzending van Nieuws en Co, 24 november 2020 met Lara Rense, kies voor 17.00-18.00 uur en spoel vooruit naar 0:51:30. En wil je een interview met me beluisteren, ga dan naar 17.30 in deze uitzending van Klokradio, de regionale omroep in de Alblasserwaard.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)