sleutelbloemvlinder comomeer italie

Sleutelbloemvlinder

Hoe meer vlinders ik heb gefilmd, hoe lastiger het wordt om nieuwe soorten te filmen. Dat bleek wel in Italië. Zo heb ik dit keer geen nieuwe parelmoervlinder kunnen filmen. Weliswaar filmde ik op de San Bernardinapas in Zwitserland de herderparelmoervlinder, maar die had ik vorig jaar al een seconde in beeld op de Gotthardpas, te kort om de opname te publiceren. En dacht ik een nieuwe parelmoervlinder in beeld te hebben, bleek het een sleutelbloemvlinder te zijn, de enige soort prachtvlinder die in Europa voorkomt. Ook een mooie waarneming trouwens, want de populatie van deze vlindersoort staat in Europa onder druk.
Maar niet getreurd, de sleutelbloemvlinder had ik ook niet eerder gezien, laat staan gefilmd. Er leven wereldwijd ongeveer 1.500 soorten prachtvlinders, waarvan dus slechts eentje in Europa. Slecht bedeeld is ons continent. In de Veldgids Dagvlinders, toch ook een onmisbare vraagbaak, lees ik dat de sleutelbloemvlinder snel vliegt. Dat kan ik bevestigen. Ook lees ik er dat hij zelden bloemen bezoekt. Dat kan ik dan weer niet bevestigen. Mijn eerste korte ontmoeting met de sleutelbloemvlinder was de allereerste dag aan het Comomeer. We lagen in een weiland uit te rusten van de lange reis. De berm stond er vol met vlinderstruiken waarin het wemelde van de dagvlinders. En net toen we naar ons vakantiehuis wilden gaan, streek er een soort oranje-zwarte vlinder neer op een van de bloemen. Ik dacht toen nog aan een parelmoervlinder, maar achteraf blijkt het een sleutelbloemvlinder te zijn geweest. Zie hier trouwens nog een keer het belang van vlinderstruiken in de natuur waarover ik gisteren al schreef.

De tweede keer dat ik de sleutelbloemvlinder filmde was ik aan het wandelen met mijn zoon. Steil bergopwaarts, we waren dus behoorlijk bekaf. Nu zat een sleutelbloemvlinder op de bloesem van een bramenstruik. Ook weer op een bloem. Het zal wel dorstig weer zijn geweest. Dat was het voor ons in elk geval wel. Even later en een stuk lager zag ik opnieuw sleutelbloemvlinders. Nu op grasstengels en andere niet-bloeiende planten.

Wil je weten waar ik deze vlinders precies filmde? Op de flanken van de Monte Crocione boven Menaggio. Ga zo hoog mogelijk met de auto en zet het dan op een lopen. Werk wel van te voren aan je conditie, want het gaat er voortdurend steil omhoog. Maar je ziet er de mooiste vlinders. Daarover later meer.

Hier de sleutelbloemvlinder(s), al dan niet op een bloem:

De beste reisgidsen voor natuurliefhebbers: