slechtvalk bij mers-les-bains

Slechtvalk op de kliffen bij Mers-les-Bains

Onze Flower Camping in Picardië had wat mij betreft de ideale ligging: op een vijfhonderd meter vanaf de kliffen en het strand. Nu hoefde ik eens een keer niet zo veel in de auto te zitten tijdens vakantie. Van autorijden rust ik niet uit. Van wandelen en vogels kijken wel. En dus trok ik er elke dag om zeven uur in de ochtend op uit. Groene kleren aan, hoed op, camera op statief en vooruit, op naar de kliffen waar de heilige Maagd, Notre-Dame de la Falaise, haar zegenende hand over de zee uitspreidt, het kindeke Jezus al even vredig op haar armen. Moeder en kind lichtten helwit op in de ochtendzon. Een ochtend met een gouden randje.
Minder vredig waren de snode plannen van de slechtvalk die op de kliffen zat. Op een tiental meters van de heilige Maagd en haar vredig kindeke. Deze patser van een roofvogel zat niet in de zon, maar in de schaduw van de rotsen, falaises geheten. Onder hem sloegen de golven stuk op het rotsige strand. En zijn ogen? Die flitsten onbarmhartig heen en weer. Op zoek naar een geschikt prooidier. Een boerenzwaluw die op de trek naar het noorden koers houdt langs de rotsen. Of een graspieper die om de zoveel meter opvliegt en dan even van de rotsen springt. Hop, recht in de klauwen van de slechtvalk. Of een kneutje dan. Gelukkig sloeg hij de sprinkhaanrietzanger over, want die was juist mijn prooi. Niet om te vangen, maar om te filmen. Pas op de een na laatste dag van mijn vakantie lukte het.

Een slechtvalk dus. De snelste roofvogel op aarde. Bewoner van kliffen, bergwanden en tegenwoordig ook van kantoorpanden. Ook in het gebouw waar ik werk huist er één. Of hij er broedt, weet ik niet. Wel zie ik elke dag de witte uitwerpselen op de stoeptegels. En soms vind ik een afgekloven bot compleet met veren op het parkeerdek. Een keer vond ik zelfs een ring van een postduif. Nee, een slechtvalk combineert niet best met Notre Dame. Maar dat weet zij best. En daarom houdt ze altijd vol: de ene arm uitgespreid en het kindeke Jezus op de andere. Een teken van vrede op een plek waar ik de slechtvalk tot twee keer toe een zangvogel weg zag dragen. Gelukkig niet mijn sprinkhaanrietzanger. Daarvan lever ik je deze week het bewijs.

De beste camera’s om vogels te fotograferen en te filmen: