slechtvalk bij mers-les-bains

Slechtvalk op de kliffen bij Mers-les-Bains

Onze Flower Camping in Picardië had wat mij betreft de ideale ligging: op een vijfhonderd meter vanaf de kliffen en het strand. Nu hoefde ik eens een keer niet zo veel in de auto te zitten tijdens vakantie. Van autorijden rust ik niet uit. Van wandelen en vogels kijken wel. En dus trok ik er elke dag om zeven uur in de ochtend op uit. Groene kleren aan, hoed op, camera op statief en vooruit, op naar de kliffen waar de heilige Maagd, Notre-Dame de la Falaise, haar zegenende hand over de zee uitspreidt, het kindeke Jezus al even vredig op haar armen. Moeder en kind lichtten helwit op in de ochtendzon. Een ochtend met een gouden randje.
Minder vredig waren de snode plannen van de slechtvalk die op de kliffen zat. Op een tiental meters van de heilige Maagd en haar vredig kindeke. Deze patser van een roofvogel zat niet in de zon, maar in de schaduw van de rotsen, falaises geheten. Onder hem sloegen de golven stuk op het rotsige strand. En zijn ogen? Die flitsten onbarmhartig heen en weer. Op zoek naar een geschikt prooidier. Een boerenzwaluw die op de trek naar het noorden koers houdt langs de rotsen. Of een graspieper die om de zoveel meter opvliegt en dan even van de rotsen springt. Hop, recht in de klauwen van de slechtvalk. Of een kneutje dan. Gelukkig sloeg hij de sprinkhaanrietzanger over, want die was juist mijn prooi. Niet om te vangen, maar om te filmen. Pas op de een na laatste dag van mijn vakantie lukte het.

Een slechtvalk dus. De snelste roofvogel op aarde. Bewoner van kliffen, bergwanden en tegenwoordig ook van kantoorpanden. Ook in het gebouw waar ik werk huist er één. Of hij er broedt, weet ik niet. Wel zie ik elke dag de witte uitwerpselen op de stoeptegels. En soms vind ik een afgekloven bot compleet met veren op het parkeerdek. Een keer vond ik zelfs een ring van een postduif. Nee, een slechtvalk combineert niet best met Notre Dame. Maar dat weet zij best. En daarom houdt ze altijd vol: de ene arm uitgespreid en het kindeke Jezus op de andere. Een teken van vrede op een plek waar ik de slechtvalk tot twee keer toe een zangvogel weg zag dragen. Gelukkig niet mijn sprinkhaanrietzanger. Daarvan lever ik je deze week het bewijs.

De beste camera’s om vogels te fotograferen en te filmen:

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een sublieme camera die excelleert op gebied van fotografie én video. Een professionele camera voor een professionele prijs.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Top of the bill voor professionele fotografen én filmers die de natuur willen vastleggen. Extreem snel, een subliem AF systeem en uitstekende beeldkwaliteit zelfs bij weinig licht. Filmen kan in Ultra HD 4K kwaliteit. 'It is extremely fast, an incredible AF system, and second to none when it comes to shooting in low light.'

Type: Systeemcamera, gericht op filmen

Een 4-6K cinematografische systeemcamera met een full-frame sensor die een sublieme filmkwaliteit biedt. Voor zowel de ervaren cineast als de videoamateur die de hoogste eisen stelt aan zijn filmopnames.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een van de populairste camera's onder amateurfotografen. En een stuk goedkoper dan de camera's hierboven.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Het goedkopere broertje van de Canon EOS 1D. De EOS7D heeft een groot aantal eigenschappen gemeen met zijn professionele broer. Hij is alleen een stuk lichter, heeft een kleinere sensor, maar natuurfotografen kunnen er echt hun hart mee ophalen. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen filmen.

Met deze camera ging Nikon weer een flinke stap vooruit. Deze camera heeft een zoom van maar liefst 125x! Dat is werkelijk fenomenaal. Je moet dan ook een héél stevig statief aanschaffen. Maar til je daar niet al te zwaar aan, dan is dit echt een beest van een camera om vogels te filmen. O ja, fotograferen én filmen kan dit toestel in 4K. En fotograferen in RAW. En je kunt een externe microfoon aansluiten. Geweldig hoor.

Een beest van een camera voor iedereen die voorbij de horizon wil fotograferen of filmen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x. Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Deze camera is iets lichter in gewicht dan zijn grote broer hierboven. Fotografeert ook in RAW. En schiet beelden, zowel foto als film, in 4K.

Zou ik nu een nieuwe camera moeten aanschaffen, dan werd het dit model, vooral vanwege het gunstige gewicht, de geweldige zoom en andere hoogwaardige eigenschappen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Met deze camera schiet ik mijn filmpjes. De vergroting van 50 keer staat gelijk aan een lens van 1.200 millimeter. Een heel prettige camera met ontzettend veel functies. Ook nog eens prettig geprijsd. Helaas geen fotografie in RAW en ook niet filmen in 4K, wel full-HD.

Een prettig geprijsd model met veel mogelijkheden.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Technisch gezien superieur aan de andere compact camera's in dit overzicht. Stelt razendsnel scherp, fotografeert en filmt in Ultra-HD. Kan opslaan in RAW. Alleen de zoom is beperkt tot 25 keer, en dat staat gelijk aan 600 millimeter. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Compact, betaalbaar en een enorme vergroting van 60 keer (lensbereik 20 tot 1.200 millimeter). Met de Lumix DMC-FZ82 bridgecamera van Panasonic kun je bovendien met 25 of 30 beelden per seconden UHD/4K-video’s opnemen. Full HD kan met 60 beelden per seconden. Ik vind dit imposant hoor.

Vanwege de zeer gunstige prijs ook een heerlijk instapmodel voor kinderen.