slaapplaats icarusblauwtje

Slaapplek van icarusblauwtjes

Vanavond wandelde ik nog even door de Crezéepolder, dat wonderlijke natuurgebied aan de overkant van de Noord. Ja, er worden nu en dan bijzondere vogelsoorten gezien. Nee, ik vind het geen heel mooi natuurgebied. Maar ik filmde en fotografeerde er vanavond toch maar mooi twee slapende icarusblauwtjes!

 

Allereerst over de Crezéepolder. Een paar jaar geleden was dit nog een landbouwpolder. Nu is de polder omgezet in natuur en is er een open verbinding met de rivier de Noord. De natuur is nog in ontwikkeling. Heel fraai vind ik het nog niet, eerlijk gezegd. Maar wie in het stedelijk gebied rond IJsselmonde een natuurwandeling wil maken, kan hier zijn hart ophalen. Rivier, slikgebieden en rivierbos vind je er. Vooral dat laatste is redelijk uniek. Komt bij dat zoete getijdengebieden in ons land (en in Europa) dun bezaaid zijn. Een goede zet dus om die polder terug te geven aan de natuur.

 

Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door een lichte vlek op een bloem. Beter zichtbaar dan ooit met die bril op mijn neus. En zo ontdekte is vanavond een slaapplek van icarusblauwtjes. Eentje zat op de bloem van een kattenstaart. De andere een paar centimeter verderop, op een grasspriet. Bewegingsloos ondergingen ze de koelte van de avond. Ideaal om ze te fotograferen en te filmen. Het licht was natuurlijk al een heel eind weg, maar beter iets dan niets. Icarusblauwtjes zijn trouwens best algemeen. Wie goed oplet ziet deze kleine blauwtjes op de dijken vliegen. Ik zag in de Crezéepolder nog opvallend veel bloemen. Daar is waarschijnlijk geen te kort aan nectar geweest deze zomer. De foto’s heb ik bewerkt met een filter. De belichting van het filmpje heb ik op iets lichter gezet.

Hier de twee icarusblauwtjes in de Crezéepolder:

De beste verrekijkers om insecten mee te kijken (want een heel goede close-focus):