slaapplaats icarusblauwtje

Slaapplek van icarusblauwtjes

Vanavond wandelde ik nog even door de Crezéepolder, dat wonderlijke natuurgebied aan de overkant van de Noord. Ja, er worden nu en dan bijzondere vogelsoorten gezien. Nee, ik vind het geen heel mooi natuurgebied. Maar ik filmde en fotografeerde er vanavond toch maar mooi twee slapende icarusblauwtjes!

 

Allereerst over de Crezéepolder. Een paar jaar geleden was dit nog een landbouwpolder. Nu is de polder omgezet in natuur en is er een open verbinding met de rivier de Noord. De natuur is nog in ontwikkeling. Heel fraai vind ik het nog niet, eerlijk gezegd. Maar wie in het stedelijk gebied rond IJsselmonde een natuurwandeling wil maken, kan hier zijn hart ophalen. Rivier, slikgebieden en rivierbos vind je er. Vooral dat laatste is redelijk uniek. Komt bij dat zoete getijdengebieden in ons land (en in Europa) dun bezaaid zijn. Een goede zet dus om die polder terug te geven aan de natuur.

 

Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door een lichte vlek op een bloem. Beter zichtbaar dan ooit met die bril op mijn neus. En zo ontdekte is vanavond een slaapplek van icarusblauwtjes. Eentje zat op de bloem van een kattenstaart. De andere een paar centimeter verderop, op een grasspriet. Bewegingsloos ondergingen ze de koelte van de avond. Ideaal om ze te fotograferen en te filmen. Het licht was natuurlijk al een heel eind weg, maar beter iets dan niets. Icarusblauwtjes zijn trouwens best algemeen. Wie goed oplet ziet deze kleine blauwtjes op de dijken vliegen. Ik zag in de Crezéepolder nog opvallend veel bloemen. Daar is waarschijnlijk geen te kort aan nectar geweest deze zomer. De foto’s heb ik bewerkt met een filter. De belichting van het filmpje heb ik op iets lichter gezet.

Hier de twee icarusblauwtjes in de Crezéepolder:

De beste verrekijkers om insecten mee te kijken (want een heel goede close-focus):

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,8 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Vortex stelt op 1,4 meter haarscherp. Deze verrekijker is robuust en levert echt een topbeeld. Is een duurder model, maar kan zich qua beeldkwaliteit meten met de absolute topmodellen. Deze outsider moet je echt eens proberen.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.

De Swarovski NL Pure is hét paradepaardje van dit uitmuntende en geliefde merk. Deze verrekijker is gemaakt uit de beste materialen, voorzien van de beste coatings, ligt uitermate prettig in de hand en is ook lekker licht. De close-focus van 2 meter is dan wel de grootste in dit overzicht, maar op twee meter insecten kijken heeft als prettige bijkomstigheid dat je de insecten nauwelijks verstoort. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wat mij betreft de close-focus bij dit model wat tegenvalt gezien de hoogte van het aankoopbedrag.

Het nieuwste paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. Dit model is aanmerkelijk lichter van gewicht dan de Swarovski NL Pure. Nog belangrijker is de close focus. Die is met 1,2 meter werkelijk ideaal voor mensen die insecten willen kijken met hun verrekijker. Het beeld is helder, enigszins koel te noemen. Een uitstekend alternatief voor wie op zoek ik naar een ware topkijker. Dit model is ook nog eens flink goedkoper dan de NL Pure van Swaroviski.