Signalering: Fûgels, E. Pott

FugelsToen ik voor een ander boek op de website van een Friese uitgever terecht kwam deed ik een curieuze ontdekking: een Friese veldgids vogels: Fûgels van E. Pott. Het contact met de Friese uitgever vlot niet erg, mijn mails blijven helaas onbeantwoord. Ach, we hebben het allemaal druk tegenwoordig, nietwaar? De omschrijving van de veldgids Fûgels is geheel in lijn met de titel in het Fries. Ik doe een poging om deze bijzondere veldgids te duiden. In het Nederlands, want ik ben een Zeeuw en ik heb bepaald niet doorgeleerd voor Fries.

Koop dit boek

 

 

De uitgever van de veldgids Fûgels belooft veel: in deze vogelgids vind je snel en eenvoudig de beschrijvingen van zo’n 200 vogels. Het zijn opvallende en de meest bekende vogels van Europa. Ik vermoed dat deze gids daarom ideaal is voor wie in Friesland de meest voorkomende vogels wil leren herkennen. Dat kan ook niet anders, want 200 vogels is niet zo heel veel. Maar helaas: de vogelgids inzien is er niet bij, het blijft bij een signalering en dus kan ik er niet meer details over kwijt.

De uitgever belooft verder duidelijke omschrijvingen en goede tekeningen waarmee je op details wordt gewezen. Dat is altijd een sterk punt in een vogelgids, vind ik. Ook vogels die sterk op elkaar lijken worden naast elkaar geplaatst. Zo kun je in één oogopslag de verschillen zien.

Tja, ik blijf het toch een wat curieus geval vinden. Een veldgids in de Friese taal. Wat moet je ermee? Als Zeeuw doe ik er helemaal niets mee. Of er veel chauvinistische Friezen zijn, weet ik niet zo goed. Laat staan dat ik weet of er veel chauvinistische Friese vogelliefhebbers zijn. Ik kom er immers niet zo vaak. Wat ik trouwens betreur, want Friesland heeft prachtige natuurgebieden! Wat ik al zei, ik vermoed dat de vogelgids Fûgels vooral bedoeld is voor natuurliefhebbers die de meest voorkomende vogels willen herkennen. Leuk voor de Friezen die de Friese taal machtig zijn. Nutteloos voor de rest van ‘ons Hollanders’. Maar ja, ik zie op de cover ook vermeld staan: It Fryske Gea. Met de aanschaf van deze gids steun je ongetwijfeld deze belangrijke organisatie. Laat deze gids dan misschien nutteloos voor je zijn, het is ongetwijfeld een leuke herinnering aan een vogelbezoek aan Friesland. En ondertussen steun je er ook nog een natuurorganisatie mee…

Ik besluit voor de volledigheid met de opmerking dat ik Fûgels niet heb ingezien. Alles wat ik schreef over de inhoud, is dus deels gissen.

Fûgels / E. Pott / Uitgeverij Steven Sterk / paperback

Koop dit boek

 

de beste vogelgidsen 2016