Signalering: 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben, Jan Kuipers

Op de inkoopbeurs voor boekhandels zag ik de reisgids 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben van Jan Kuipers al liggen. De uitgever vertelde er enthousiast over en gaf aan dat het eerste deel in die reeks, 111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben een groot succes was. Deze reisgids bleek verrassend genoeg nog het meest door Amsterdammers gekocht te worden. Die hun stad opeens met andere ogen gingen bekijken en opeens allerlei onbekende plekken ontdekten. Zoiets zou ook in Zeeland gebeuren, verwachtte hij. Zelfs de boekhandelaren in Zeeland keken blij verrast op toen ze kennis namen van de inhoud van 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben. Zoveel onbekende plekken, dat spreekt zelfs Zeeuwen aan.

zeeland

Als Zeeuw spreekt mij deze reisgids bijzonder aan. Maar om nu zelf een rondreis door Zeeland te gaan maken, dat gaat me iets te ver. Om 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben zelf te ervaren, ontbreekt mij de tijd. Ik heb mijn handen vol aan mijn vogeltochten! Dit bericht kun je dus geen recensie noemen, ik noem het daarom maar een signalering. Voor iedereen die in Zeeland woont, er wel eens gaat wandelen of fietsen of om een andere reden iets met Zeeland heeft.

Op de website van de Provinciale Zeeuwse Courant kwam ik een korte bespreking tegen. De Zeeuwse journalist Jan van Damme was ook erg positief over 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben:

‘Eindelijk weer eens een geslaagd Zeelandreisboek. 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben pretendeert áchter de reguliere reisgids te kruipen. Die pretentie wordt waargemaakt. Hulde, Jan J.B. Kuipers en de hem niet onbekende fotografe Heleen Dekker.’

Diezelfde Jan van Damme nam wél de proef op de som en bezocht een aantal van die onbekende plekken. Zo bezocht hij mijn geboorte-eiland Tholen waar hij de dorpen Oud-Vossemeer en Stavenisse aandeed. Oud-Vossemeer vanwege een hardstenen paal met daarop het vloedmerk dat herinnert aan de watersnoodramp in 1906. Mijn vader is geboren en getogen in Oud-Vossemeer en wist zich deze paal nauwelijks te herinneren. Hij gaat hem morgen dan ook opzoeken. Over verrassend gesproken! Stavenisse bezocht de journalist vanwege de leilinden aan de Voorstraat. Dat is wel een bekend beeld in Zeeland. Leilinden vind je in zowat elk dorp. Ze stonden voor ons huis in Tholen en mijn schoonouders hebben als variant leiperenbomen in de tuin. Zo bevat deze gids dus 111 bijzondere plekken en bezienswaardigheden.

Jan Kuipers is een geboren Zeeuw. Hij schreef meer dan veertig boeken en daarnaast vele artikelen. In 2005 won hij samen met Robbert Jan Swiers de Zeeuwse Boekenprijs voor Het verhaal van Zeeland. In de jaren 2005-2006 was hij stadsdichter van Middelburg.

Een enthousiast ontvangst van 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben. Een leuk cadeau dus voor Zeeuwen en liefhebbers van deze bijzondere provincie.

111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben /  Jan Kuipers / Uitgeverij Thoth / Paperback