witgatje sjaak huijer vogels kijken in de biesbosch

‘s Ochtends in alle vroegte

Een vroege vogel ben ik niet. Zal ik ook nooit worden ook. Soms probeer ik mijn ritme tijdelijk te veranderen. Vroeg naar bed, vroeg uit bed. Helaas, halverwege de dag zakken mijn oogleden alsnog naar beneden en met een hoofd vol watten probeer ik tijdens die verstoorde dagen mijn leven toch in goede banen te leiden. Maar vroeg uit bed is toch echt het beste wat je kunt doen als vogelaar…

Gelukkig heb ik goed nieuws: de gouden tijdens breken weer aan voor de niet-zo-vroege-vogels onder ons. De zon komt steeds later op en dus kun je de komende weken elke dag een stukje langer in je bed blijven liggen. En wanneer eind oktober de zomertijd verandert in wintertijd, dan kan het helemaal niet meer op. Vanaf dat moment wordt de uitslaper zo ongeveer gelijktijdig met de vogels wakker en later in de winter zelfs vroeger dan de vogels.

Vriend Sjaak toog er deze week ‘s ochtends in alle vroegte op uit om de hut in de Inlaag Keihoogte bezoeken. En daar fotografeerde hij twee heel schuwe steltlopers die je niet snel van zo dichtbij zult ‘schieten’: een watersnip en een witgatje. Zeker de laatste vind ik maar een lastpak. Een schuwe vogel waar ik al vaak op heb lopen foeteren, omdat hij mij aanzag voor de grote vijand.

Vroeg eruit dus en op zoek naar een goede fotohut. En dan maak je ook kans op een van deze fraaie steltlopers:

watersnip vogels kijken in de biesbosch sjaak huijer
Foto: Sjaak Huijer
oeverloper inlaag keihoogte wissenkerke sjaak huijer vogelkijkhut
Foto: Sjaak Huijer

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)