rotgans op de brouwersdam

Rotganzen kijken op de Brouwersdam

Jawel, vandaag was het tijd om even wat zeelucht te inhaleren. Er stond weinig wind, en dat zijn ideale omstandigheden om aan de kust te filmen. Meestal staat er zoveel wind dat de camera met geen mogelijkheid stil te houden is. Nadeel van het gebrek aan wind is evenwel dat de zeevogeltrek maar matig is. De vogels blijven dan ver op zee. Beter is een stevige bries uit het westen. Die blaast de vogels naar de kust. Maar goed, vandaag dus een beetje comfort. Ook lekker.

Dus niet getreurd, want de rotganzen zijn er weer. Grote groepen zie je nu langs de Brouwersdam. Ze foerageren op het talud waar ze wier en algen eten. Echte zoutwaterganzen, die rotganzen. Het te veel aan zout dat ze binnen krijgen, scheiden ze via een speciale klier bij de snavel uit. Zouden wij zoveel zeewater drinken, dan krijgen onze nieren het zwaar. Dat kun je maar beter niet doen.

Ooit kocht ik voor het vissen een laag stoeltje. Dat had ik meegenomen. Ik zette het langs het water neer en bleef een uurtje zitten. Wandelen is beter voor de beweging, maar op deze manier op je gemakje naar de rotganzen turen, is ook heerlijk. Het water klotst aan je voeten, de vogels trekken zich niets van je aan en aan de horizon een mooie wolkenlucht. De keer dat een klein ventje zijn hond bij de rotganzen meende te moeten uitlaten, schold ik binnensmonds. Maar eerlijk is eerlijk: het kwam me wel goed uit dat de rotganzen het water werden opgejaagd. Dat leverde weer heel andere beelden op.

Trouwens, toch nog een beetje reclame maken… Wil je meer lezen over het fascinerende leven van de rotgans, lees dan het geweldige boek De rotgans van Barwolt Ebbinge. Ik weet zeker dat je onder de indruk zult komen van deze prachtige rotgans. Wat ik ook zo intrigerend vond is de ingewikkelde relatie tussen de rotgans en roofdieren als de sneeuwuil en poolvos.

Rotganzen op de Brouwersdam

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

CameraNU.nl