Rotganzen in de jachthaven van Herkingen

Een haven of jachthaven is in de winter altijd een goede plek om vogels te kijken. Zeker als de jachthaven ook nog eens aan een zoute zeearm ligt. Zoals de jachthaven van Herkingen. Waarom een jachthaven zo’n goede plek is om wintervogels te bekijken? Omdat je er een aantal bijzondere soorten kunt zien en vaak van redelijk dichtbij.

Neem de rotganzen in dit filmpje. Ze dobberen in en om de ingang van de jachthaven. Wij lagen plat op een van de aanlegsteigers. Natuurlijk houden de rotganzen ons nauwlettend in de gaten, maar gewend aan mensen als ze zijn nemen ze niet de wijk. Ondertussen kwamen een stel middelste zaagbekken voorbij zwemmen. Meerkoeten en kuifeenden foerageren tussen de rotganzen. En hadden we nog wat beter gekeken, dan hadden we vast een dodaars gezien, de kleinste fuut van Europa. Zilvermeeuw, kokmeeuw en blauwe reiger sluiten de rij. En heb je meer geluk dan wij, dan scheert er ook nog een ijsvogel voorbij.

Het aardige van vogels kijken in een haven is dat de vogels al snel aan je verschijning wennen. Pas reden we langs de jachthaven van Den Bommel. Daar was een stel sportvissers bezig. Waarschijnlijk probeerden ze snoek te vangen. Deze schitterende roofvis houdt zich nu in de beschutting van havens op. De vissers zaten er kennelijk al zo lang dat de toch behoorlijk schuwe middelste zaagbekken en aalscholvers ze niet meer als vijandig beschouwden. De jagende vogels stoomden op tot vlak voor de vissers. Wat een visser kan, kan een vogelaar toch ook?

Maak je een vogeltocht over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, breng dan altijd een bezoek aan de jachthaven. Een landbouwhaventje mag ook. Liefst ‘s ochtends vroeg, dan is het nog rustig in de haven. In de jachthaven van Sint-Annaland en Burghsluis kom ik echter liever rond de middag aan. Dan zijn de restaurants open en kun je over je lunch heen vogels kijken. Altijd leuk die Zeeuwse haventjes. En weet wat het leuke is aan het haventje van Herkingen? Een eindje verderop zitten de flamingo’s. Deze week waren ze zelfs in het Jeugdjournaal, vertelde mijn jongste dochter.

En nog over de foto boven dit artikel: die is natuurlijk gemaakt door mijn goeie vriend Sjaak.