Vogelexcursie Grevelingendam

Rosse grutto’s op de Grevelingendam en een verslag van een vogelexcursie in het Frans

Vrijdag wandelden Sjaak en ik een stukje over het drooggevallen wad aan de Grevelingendam. Een paar zwoegende pierenstekers probeerden nog snel een paar zeepieren en zagers omhoog te werken voordat het opkomende water het slik weer blank zou zetten. Toeristen met een Chinese achtergrond zochten naar kokkels, oesters en ander eetbaars. En wij sjokten achter de wadvogels aan die zich echter maar moeizaam lieten vast leggen. Deze rosse grutto vormde de uitzondering.

Ik gaf dit weekend ook nog een vogelexcursie aan Monique en Gilbert. Het werd een vogeltocht waarin ik mijn beste Franse tonen moest aanslaan, want Gilbert woont in de Vogezen. Dan ben ik blij met mijn Petersons vogelgids, want die vermeldt bij de omschrijving ook de Franse naam. Dat communiceert een stuk eenvoudiger. Gilbert bleek de Petersons ook bij zich te hebben, een oude Franse editie, maar de illustraties bleken hetzelfde. De oude Petersons verenigt vogelaars uit alle landen!

Omdat het laag water was aan de Grevelingendam, besloten we tot een lange wandeling over het wad. En dat bleek een gelukkige keuze. De soorten van het wad fascineren altijd, en bovendien was het weer ideaal om over het slik te wandelen. Weinig wind, een milde zon en een aangename temperatuur. Scholekster / Huîtrier pie, wulp / Courlis cendré, visdiefje / Sterne pierregarin, grote stern / Sterne caugek, kokmeeuw / Mouette rieuse, zilvermeeuw / Gouéland argenté, grote mantelmeeuw / Goéland marin, geoorde fuut / Grèbe à cou noir, aalscholver / Grand Cormoran, bontbekplevier / Grand Gravelot, zilverplevier / Pluvier argenté, rosse grutto / Barge rousse, bonte strandloper / Bécasseau variable, kanoetstrandloper / Bécasseau maubèche, groenpootruiter / Chevalier aboyeur en tureluur / Chevalier gambette lieten zich met de telescoop en verrekijker goed bekijken. Mooi om te zien dat de kanoeten zich weinig aantrekken van de vele kokkelrapers. Maar ook de grote groep groenpootruiters was wat mij betreft uniek. Zoveel had ik er nog nooit bij elkaar gezien. Ervoor liep een al even grote groep bontbekplevieren die steeds dichterbij kwamen. Stiekem had ik nog gehoopt op de lepelaar, maar die liet zich helaas niet zien. Het was een prachtige wandeling met de nodige wadvogels. Ik ben van plan de komende weken vaker naar de Grevelingendam te gaan. Wellicht graaf ik me daar eens een keer in om dichterbij de vogels te komen.

Het filmpje van de rosse grutto op de Grevelingendam maakte ik afgelopen vrijdag. De foto is van Sjaak.

Rosse grutto op de Grevelingendam

De beste natuurboeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!