rosse grutto grevelingendam sjaak huijer

Rosse grutto’s nu te zien op de Grevelingendam

Het is nu de tijd dat rosse grutto’s massaal doortrekken naar het zuiden. Deze kleinere neef van ‘onze’ grutto kun je nu in grote groepen zien in de Waddenzee, Oosterschelde en Westerschelde. En hier en daar natuurlijk ook elders langs de kust. Bij de Zuidpier van IJmuiden bijvoorbeeld.

Dit weekend bezocht ik de Grevelingendam en het was juist hoog water. Dat vind ik een van de beste tijdstippen om wadvogels te kijken. Ze worden dan immers naar de kant toe gedreven en wachten daar in groepjes het getij af. Zodra het laag water wordt, verspreiden ze zich over de zandplaten en kun je ze een stuk minder makkelijk zien.

Toch een kleine kanttekening: rustende rosse grutto’s (en al die andere steltlopers) blijven het liefst rustig staan. Hoe minder ze hoeven op te vliegen, hoe minder energie ze verstoken. Het is daarom in het belang van de vogels dat je enige afstand houdt. Maar ik geef toe: dat lukt niet altijd. Als je door de berm op de Grevelingendam langs de Oosterschelde wandelt, zien de vogels je al heel snel aan voor gevaar. En ja hoor, daar gaan ze alweer. Wat trouwens ook indrukwekkende taferelen oplevert. Maar liever dus niet te veel en te vaak.

Een gedeelte waar je op de Grevelingendam echt even halt moet houden is het stukje beginnend kwelder bij het Grevelingenrestaurant. Daar kun je rond hoog water de wadvogels van heel dichtbij bekijken. En parkeer je de auto zachtkens in de berm, dan blijven de vogels gewoon staan. Wel blijven zitten en vanuit de auto kijken, want anders vliegt de meute alsnog op. Ben je met z’n tweeën, laat de ander dan bij het restaurant op de achterbank gaan zitten. Dan heb je allebei goed zicht op de vogels. Toen ik er was stonden rosse grutto’s en wulpen door elkaar. 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)