Dit najaar is al een aantal rosse franjepoten waargenomen in onze kustgebieden. Bij Westkapelle, in de Prunje op Schouwen-Duiveland, voor de Maasvlakte, bij Scheveningen en gisteren ook één in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Dat leek me wel iets voor vandaag: een vogeltocht die beginnen zou in Hoek van Holland en via Scheveningen naar de Starrevaart bij Leidschendam. Om hopelijk de rosse franjepoot ook mee te pikken. Hetzij in de Nieuwe Waterweg, hetzij vanaf een van de havenhoofden van Scheveningen.
Mijn tocht begon en eindigde echter bij Hoek van Holland. Hoewel er niet zo heel veel soorten te zien waren, was de wandeling van de Koningin Emmaboulevard naar het einde van de pier voldoende om vier uur door te brengen. Waar de rosse franjepoot gisteren zat, zat hij vandaag in elk geval niet. Voor Restaurant Unicum zat hij volgens mij, in één van de plassen die daar tussen de stenen blijven staan. Wel zat er een aantal tureluurs, een enkele wulp en een grote groep scholeksters. Dan maar op naar de pier. Waar het opvallend rustig was. Zelfs niet één visser te zien.
Zwarte kraai jaagt rosse franjepoot op
Al snel zag ik de eerste paarse strandlopers op de rotsblokken. Maar nog altijd geen rosse franjepoot. Het was voor mij al ontzettend lang geleden dat ik een rosse franjepoot zag. Ooit bij de Brouwersdam, ik weet niet eens meer hoe lang geleden dat was. Het was in ieder geval ten zuiden van de Spuisluis, voor het talud. Na het filmen van de paarse strandlopers klom ik de pier weer op en warempel, daar werd een rosse franjepoot opgejaagd door een zwarte kraai! En neem dat opjagen maar heel letterlijk, de kraai achtervolgde de franjepoot net zo lang tot de franjepoot er vandoor ging. Hij streek een paar honderd meter verderop neer, in de Nieuwe Waterweg nog altijd en dicht tegen de kant, maar wel dichterbij het einde van de pier. En daar beginnen rotsen die niet toegankelijk zijn.
Mijn tweede rosse franjepoot
Gelukkig zijn rosse franjepoten niet schuw. Zoals veel vogels die in het Hoge Noorden broeden, kennen ze minder angst voor mensen. Omdat er simpelweg weinig mensen in de broedgebieden leven. Mensen vormen dus geen gevaar. Mijn tweede rosse franjepoot dus! Hij liet zich gewillig filmen, hoewel het nog een hele kunst is om een rosse franjepoot te filmen. Zeker op het snelstromende en woelige water van de Nieuwe Waterweg. Wie een rosse franjepoot heeft zien foerageren, die weet dat het bijzonder snel bewegende vogels zijn. Ze cirkelen over het water en elke golf smakt ze weer een andere kant uit.
Geharde vogels
De rosse franjepoot is een steltloper die ontzettend goed uit de voeten kan op volle zee. Ga er maar van uit dat er ver uit de kust op de Noordzee meer rosse franjepoten verblijven dan dichtbij land. Ze zijn nu uiteraard in winterkleed. Wit met zwarte en grijze delen. De rosse franjepoot is ongeveer zo groot als een bonte strandloper. Nou, dat is heel klein hoor. Als je dat ziet zwemmen op de golven, dan snap je niet hoe zo’n fragiel ogende vogel kan overleven op volle zee. Zelfs als het stormt en als het vriest. Zo fragiel zijn rosse franjepoten dus niet. Het zijn geharde vogels die zich bijzonder goed hebben aangepast aan hun leefomgeving.
Twee keer geluk
Zeldzaam zijn ze dus ook. In Nederland althans. Hooguit enkele tientallen overwinteren in ons land, aldus het Handboek Vogels van Nederland en België. Hetzelfde geldt voor zijn neef, de grauwe franjepoot. Ook die is dit najaar al een paar keer gemeld. Onder andere in de Prunje. Daar bivakkeren al wekenlang een grauwe franjepoot en een rosse franjepoot. Maar als je weet hoe klein beide steltlopers zijn, is het haast zoeken naar een speld in een hooiberg. Je moet een flinke portie geluk hebben en vandaag had ik dat. Twee keer geluk zelfs. Want inderdaad, nadat hij nog een keer opvloog, verdween hij achter de rotsen van het verboden stuk pier. Toen kon ik terug. Maar nadat ik me weer een half uur lang had bezig gehouden met de paarse strandlopers, zag ik hem weer zwemmen vlak voor de kant van de pier. En ook daar liet hij zich weer gewillig filmen.
Omdat de rosse franjepoot zo schichtig is, heb ik een aantal delen van het filmpje met de helft vertraagd. Misschien denk je, wat is er nu zo bijzonder aan een rosse franjepoot? Wel, dan moet je hem maar eens in zomerkleed bekijken. Sla de ANWB Vogelgids van Europa eens open. Of in dit geval nog beter: Alle vogels van Europa. De laatste gids heeft foto’s in plaats van illustraties. In zomerkleed is de rosse franjepoot een van de mooiste steltlopers. In de winter is hij inderdaad een beetje saai, maar dat hij zeldzaam is. vergoedt een hoop.
De beste vogelgidsen van dit moment:
Beschrijft alle 900 vogelsoorten die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast. Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult. Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld. Dit is een heel lijvige gids. Sommigen vinden het meer een naslagwerk. Hoe dan ook, deze gids moet je echt in je boekenkast hebben staan! Zéér indrukwekkend en dus van grote klasse. | |
Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven. | |
Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen. | |
De meest populaire vogelgids van Nederland en België. | |
Op een slimme manier eenvoudig vogels herkennen.
Geschreven door Nico de Haan. | |
Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids.
De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi. | |
Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.
| |
Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars. | |
Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars. | |
Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels. Met QR-codes voor vogelgeluiden. | |
Handige uitvouwkaart. |