alarmerende grutto donkse laagten

Roofvogels belagen de weidevogels in de Donkse Laagten

CameraNU.nl

Waarschijnlijk een van de dagelijkse drama’s in weidevogelgebied de Donkse Laagten in de Alblasserwaard. Roofvogels vliegen het gebied binnen en loeren op de kuikens daar in het hoge gras. Reken maar dat de grutto’s, scholeksters, kieviten en tureluurs kuikens hebben. En die kuikens scharrelen op eigen kracht door het hoge gras. Hooguit dat ze zich plat drukken op de grond, in of onder een graspol, maar verder zijn ze onbeschermd.
Onder normale omstandigheden zou predatie door roofvogels geen probleem zijn voor weidevogels. De natuur is erop berekend dat een aantal kuikens de fase van de volwassenheid niet bereikt. Maar zo normaal zijn de omstandigheden helaas niet. In de meeste weilanden broeden geen weidevogels meer. De broedgebieden zijn geconcentreerd in gebieden als de Donkse Laagten. Dat zijn natuurlijk fantastische gebieden om vogels te kijken. Maar elk jong dat wordt weggevangen door een buizerd of bruine kiekendief is een dubbele aanslag op de populatie weidevogels. Er is nu eenmaal een minimaal aantal kuikens nodig dat wel volwassen wordt om de populatie in stand te houden. En als het voor roofvogels prijs schieten is in een weidereservaat, dan halen we dat minimum aantal niet.

Of de buizerd en bruine kiekendief in dit filmpje iets hebben gevangen, weet ik niet. De buizerd waarschijnlijk niet, want die cirkelde volgens mij gewoon verder. De bruine kiekendief echter landde in de wei. Dat zag ik vorige week ook gebeuren in de weilanden langs de A27. Ik was op weg naar huis en zag vanuit de Zouweboezem een bruine kiekendief aan komen vliegen. Duidelijk op jacht. Twee scholeksters schoten als straaljagers omhoog. Maar na een tijdje landde de bruine kiekendief in het weiland en doken de scholeksters hem achterna. Zou hij een kuiken hebben gevangen? Dat was helaas niet te zien.

Tja, een roofvogel moet zijn jongen ook groot brengen. Dat is de natuur. Maar liever zag ik dat hij weidevogelskuikens greep in een situatie van overvloed. Nu pakt hij de schaarse kuikens die hem opwachten in een natuurgebied waar de kuikens zich concentreren. Je zou het haast een gedekte tafel voor de roofvogel noemen.

De beste vogelgidsen voor vogelaars:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.