roodhalsganzen in zeeland wilhelminapolder

Roodhalsganzen kijken in Zeeland

Het stond al een paar weken op mijn verlanglijstje: een gang naar de Wilhelminapolder bij Goes. Daar lopen al een tijdje vier of vijf roodhalsganzen mee op met een groep rotganzen. De roodhalsganzen zouden mijn tweede zeldzaamheid worden in de polder. Een paar jaar geleden filmde ik er de witkopgors. Toen ook met mijn Jelle erbij. Samen met hem ging ik vandaag op jacht naar de roodhalsganzen.

De eerste ganzen die we in de polder zagen waren echter geen roodhalsganzen en ook geen rotganzen. Nee, het was een enorme groep toendrarietganzen. Een stuk of achthonderd zelfs, las ik zojuist op waarneming.nl. Daarna kregen we een grote groep wulpen in het vizier, meteen gevolgd door drie kleine zilverreigers. Buitendijks, bij Schor Wilhelminapolder, stormde mijn hoed af en zagen we ook geen rotganzen. Snel verder om ons te laten verbazen door de vele steltlopertjes op een akker. Uren later reden we over de Neeltje Jans en volgens mij waren de schuiven dicht. Als dat klopt, dan snap ik nu beter waarom al die steltlopers op de akker liepen. De slikken in de Oosterschelde vielen niet droog. Dan moet je als steltloper toch wat hé. En dan zie je zelfs steenlopers in de polder.

Toen zag ik aan de andere kant van het kanaal een grote groep rotganzen. Daar moesten ook de roodhalsganzen tussen lopen. De groep ging echter op de wieken en streek een paar kilometer verderop neer. Wij er achteraan en gelukkig, we konden dichtbij komen. Hoewel we de groep wel met fel tegenlicht moesten bekijken en filmen. Natuurlijk waren we blij verrast toen we de roodhalsganzen zagen. Een mooie waarneming, ons doel van de ochtend was gerealiseerd. Mocht je er met er kerstdagen even tussenuit willen piepen, dan weet je waar je naar toe kunt: naar de Wilhelminapolder. Speur tussen de groepen rotganzen naar de roodhalsganzen en vergeet ook de rest van de vogels niet!

Bekijk in het filmpje hoe ik mijn hoed moet vasthouden om te voorkomen dat de stormwind ermee aan de haal gaat:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)