Roodhalsganzen in het geweld van storm Ellen

Storm Ellen kon ons wel deren, maar niet tegenhouden om erop uit te gaan vandaag. Over de Zeeuwse polders raasde een stevige bries en dat windje zal alleen maar sterker worden, zo is de verwachting. De voor mij verder onbekende weerman Thomas Indra van MeteoScience beweert ergens dat dit briesje zowel je zaterdag als je zondag verpest, maar dat is natuurlijk behoorlijk volkse nonsens. Ellen blaast je hoofd lekker leeg. Je past je een beetje aan de omstandigheden aan en dan blijkt Ellen best een vriendelijke dame.

Toegegeven: om vogels te filmen is zo’n stormpje niet ideaal. De tranen lopen uit de ogen, de camera staat te klapperen en de vogelaars raken verkleumd. Maar tot mijn verbazing lieten zich nog behoorlijk veel vogels zien ondanks de felle wind. Ik had verwacht dat ze zich zouden schuil houden, maar dat viel alles mee. We bezochten natuurgebieden op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en hebben toch mooie waarnemingen gedaan. Je gaat die de komende dagen natuurlijk zien, ik verklap alvast dat je onder andere de zeearend en blauwe kiekendief gaat zien vliegen.

Vandaag de roodhalsganzen

Vandaag zie je de roodhalsgans. Deze fraaie ganzensoort is zeldzaam in ons land, hij overwintert hier in heel lage aantallen, vaak tussen brandganzen. Gisteren werden er in de inlagen achter Zierikzee twee gezien en aangezien wij in de buurt waren, meenden we ze te moeten opzoeken. In eerste instantie zonder resultaat, maar we werden gered door een Duitse vogelgids die zijn gevolg wees op een roodhalsgans ‘helemaal in de verte’. Gelukkig grensde die verte aan de buitenwijk van Zierikzee, dus wij doken deze buitenwijk maar eens in en kwamen uit op de Schouwenbank.

Achter de Schouwenbank is een wandelpad aangelegd en vanaf dit pad heb je een prachtig uitzicht over de Inlaag Rengerskerke-Zuid. En juist hier liep een grote groep brandganzen te grazen met in hun midden de twee roodhalsganzen! Ikzelf heb er trouwens maar eentje gezien en gefilmd. Sjaak bevestigde later dat er twee zaten en het bewijs zie je op de foto boven deze blog. Alle foto’s op deze pagina zijn uiteraard gemaakt door Sjaak.

Exacte locatie waar bij de roodhalsganzen zagen

Wel, wil je jouw zondag niet laten verpesten door storm Ellen, dan zou je een bezoek aan de inlagen achter Zierikzee kunnen overwegen. Zoek vooral naar de dodaars die er in de brakke watergangen overwinteren. Naar de enkele lepelaar die je loopt de foerageren. En natuurlijk zoek je tussen de brandganzen naar de twee roodhalsganzen. Zoek je de plek waar wij de roodhalsganzen zagen, voer dan de coördinaten 51°39’03.1″N 3°53’53.9″E in. Parkeer je auto op één van de parkeerplekken bij het bord Schouwenbank 56-72 en loop tussen de huizen door naar het wandelpad. En nu maar hopen dat Ellen de roodhalsganzen niet wegblaast naar andere oorden!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)