Roodhalsfuut voor de Brouwersdam

Onze vogeltocht sloten we af op de Brouwersdam. Toen we stopten pakte juist een andere vogelaar zijn telescoop uit de kofferbak. Teken dat er iets te zien viel. En inderdaad, links van de spuisluis zwom een fuut. Even kijken, en jawel, onmiskenbaar een roodhalsfuut. Natuurlijk in winterkleed, minder fraai dan in de zomer, maar toch altijd een leuke soort om te zien. Ik schrijf nu wel ‘altijd’, maar zo vaak zie ik de roodhalsfuut niet. En als ik hem zie, dan aan de Brouwersdam. Geen wonder, want het Handboek Vogels van Nederland en België (een goede en actuele bron voor informatie die ik vaak raadpleeg), geeft aan dat de roodhalsfuut ‘als wintervogel en doortrekken niet erg talrijk is, met slechts enkele honderden vogels.’
Goede omstandigheden op de Brouwersdam

Terwijl wij het strand op renden om de roodhalsfuut te fotograferen en te filmen, dook het dier om de zoveel seconden op en onder. Hij bleef op geruime afstand, in tegenstelling tot een gewone fuut die tot dicht onder het strand kwam azen. Nog verder dook een roodkeelduiker op. En rechts van de roodhalsfuut foerageerde een groepje middelste zaagbekken. En dat op een kalme zee en weinig wind… Goede omstandigheden om vogels te kijken op de Brouwersdam. En dat hadden meer mensen gedacht, want het was behoorlijk druk met vogelaars.

Verschil tussen roodhalsfuut en fuut in winterkleed

Over de gewone fuut gesproken. De roodhalsfuut kun je op het eerste gezicht verwarren met een gewone fuut. Wat is het verschil tussen roodhalsfuut en de fuut in winterkleed? Allereerst: de fuut is iets groter en in elk geval eleganter. De nek van de fuut is hoger en slanker dan die van de roodhalsfuut, die een wat gedrongen uiterlijk heeft. Dikke nek, wat grote kop. In winterkleed is de roodhalsfuut donkerder dan de fuut. En wat dan opvalt bij de roodhalsfuut is de witte vlek onder de donkere kop. De ogen van de roodhalsfuut liggen in de donkere zone, die van de fuut in de witte zone van de kop. En in dit alles zijn de snavels van beide soorten ongeveer even groot.

In zomerkleed zijn de verschillen aanmerkelijk groter en zul je de roodhalsfuut en fuut niet snel met elkaar verwarren. De roodhalsfuut is dan echt een hele fraaie verschijnen. De borst prachtig wijnrood, de witte kop contrasteert met de zwarte pet en de rode borst. De fuut etaleert in zomerkleed juist zijn prachtige sierveren rond de kop.

Helaas, een roodhalsfuut in zomerkleed, die heb ik nog niet gefilmd. Dat is in Nederland een hele opgave. Hij is in Nederland een broedvogel, maar met maximaal vijftien paartjes. Ik vermoed zomaar dat die in gebieden broeden die niet makkelijk toegankelijk zijn. De fuut broedt zo ongeveer in iedere vaart en sloot, in elk geval bij ons in de Alblasserwaard.

De snavel gaat open, en dan een klein sprongetje

Nu de roodhalsfuut die ik gisteren aan de Brouwersdam filmde. Hij zat nogal ver uit de kant en ik maakte de fout door mijn camera op mijn grondstatief te zetten. Dat werkt niet bij vogels die in beweging zijn én wanneer je de camera een beetje moet optillen om niet over de vogel heen te ‘schieten’. En een camera die je met de hand moet richten, zal altijd een beetje trillen. Ik heb dat proberen op te lossen door een paar scènes te vertragen. Wat ik leuk vind om te zien is hoe hij vlak voordat hij onder water duikt, een flinke hap lucht naar binnen zuigt. Dat zag ik eerder al bij de parelduiker op de Neeltje Jans. De snavel gaat een eindje open en je ziet als het ware de lucht naar binnen stromen. En dan, een kleine sprongetje en onder water is hij:

De beste vogelgidsen voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!