Romantische futen

Het voorjaar is aantocht! Nee, aan de temperaturen merk je het nog niet. Het is nog altijd koud, en nat, en winderig. Maar je merkt het wel aan de planten en dieren. Ik zag dit weekend bloeiend klein hoefblad, één van de lenteboden op de grond. Sjaak hoorde zijn eerste tjiftjaf. En we zagen baltsende futen!

Voor het strandje bij Ooltgensplaat kun je deze weken genieten van baltsende futen. Als mannetje en vrouwtje elkaar tegenkomen, begroeten ze elkaar uitgebreid door met de koppen naar elkaar te schudden. Dat kan minutenlang duren, maar pas op: zien ze je, dan maken ze zich schuchter uit de voeten. Dat beeld ik me altijd een beetje in. Dat ze in dit opzicht lijken op veel mensen. Het lijkt wel alsof ze zich dan betrapt voelen. Ze gaan dan uit elkaar, langzaam maar zeker, duiken onder, blijven uit elkaar, tot de bron van verstoring weg is. Dan zoeken ze elkaar weer op en begint het baltsen opnieuw.

Het leuke is dat je voor het strandje van Ooltgensplaat ook geoorde futen ziet. Die overwinteren er. Langzaam maar zeker komen die nu in hun zomerkleed. Ook deze futensoort balts door koppen te schudden, door naast elkaar over het water te rennen en elkaar waterplanten aan te bieden. Daarin lijken ze op de ‘gewone’ fuut. Tja, romantiek genoeg in de natuur de komende weken. Je moet het willen zien, maar let je erop, dan ga je het vast en zeker zien.

Waar kun je baltsende futen zien?

In deze tijd van het jaar kun je overal waar (zoet) water is baltsende futen zien. Tot midden in de stad aan toe! Weet je bij jouw in de buurt een brede watergang met begroeide oevers, een meer of plas, ga daar dan eens kijken. Stel je verdekt op, liefst tussen de bomen of struiken. Maar dat gaat soms niet, bijvoorbeeld bij mij in Kinderdijk. Daar loop ik over de kade en zien de futen me van mijlenver komen aanlopen. Dan kun je maar het best je verrekijker bij hebben. Afstand houden en door je verrekijker kijken. Ook in de Biesbosch, Crezéepolder en Zouweboezem heb ik trouwens al baltsende futen gezien. Een goede plek om baltsende geoorde futen te zien is het Zoommeer tussen Oesterdam en Deurloos Kaaitje.