roerdompen in de biesbosch

Roerdompen kijken in de Biesbosch

De roerdomp is een mysterieuze vogel die elke vogelaar graag wil zien. Maar helaas, hij leidt nogal een verborgen leven. En treedt de roerdomp eens uit zijn leefwereldje, dan nog zie je hem nauwelijks. Hij is namelijk perfect gecamoufleerd: zijn verenkleed heeft precies dezelfde kleuren als het riet en de andere planten waartussen hij leeft. Vanmorgen ging ik in de Biesbosch op zoek naar de roerdomp.

Volgens de Vogelatlas van Nederland is de Biesbosch één van de beste gebieden om de roerdomp te zien in de wintermaanden. Evenals trouwens gebieden als de Onlanden, het Zuidlaardermeer, de Weerribben-Wieden, het Amstelmeer en het waterwingebied in de duinen (Meijendel). Tot nu toe wist ik de roerdomp slechts twee keer te filmen, in februari en december 2017. Daarna heb ik hem nog één keer zien vliegen, namelijk in de Vockestaert bij Schiedam. Het geeft wel aan dat het een zeldzame gast is.

Ook vanmorgen geen spoor van de roerdomp. Ook niet in het moerasgebiedje waar ik hem in februari 2017 wist te filmen. Zeker weten dat hij er nog zit, want het is een perfect perceeltje voor de roerdomp. En een paar weken geleden is er daar nog eentje gezien. Maar geen nood. Ik heb de beelden uit 2017 nog en die heb ik in mijn vlog verwerkt. Het blijft toch een fascinerende vogel hoor. Trouwens, mij schiet nu te binnen dat ik dit jaar weliswaar geen roerdomp heb gezien, maar gehoord heb ik hem wel. In de Zouweboezem, dit voorjaar. Dat is ook een belevenis hoor. Het lijkt net of je een misthoorn hoort, zoiets. Blijf erop uit gaan mensen, eens zie je een roerdomp en dan weet je niet wat je ziet!

Roerdompen kijken in de Biesbosch

De beste omstandigheden om roerdompen te zien zijn tijdens een vorstperiode (vind ik). Er ligt dan ijs en op heldere, zonovergoten dagen scharrelt de roerdomp dan over het ijs. Hij komt dan geheid een keer tevoorschijn uit het riet. Of hij staat te zonnen, want een beetje warmte kan ook een moerasvogel wel gebruiken. In de Biesbosch vind je vrijwel overal moerasgebiedjes met veel riet, zegge en wilgen. Wil je hier de roerdomp zien, speur van met een verrekijker of telescoop de rietkragen af. Ga grondig te werk en liefst met een verrekijker met een uitstekende scherpte-diepte. Je moet namelijk niet alleen op de eerste rietstengels scherpstellen, maar liever nog diep in de rietkraag. En dat vraagt om een goede verrekijker.