roerdomp

Roerdomp in de Biesbosch

Misschien al twintig jaar geleden dat ik een roerdomp zag. In het Rammegors bij Sint-Philipsland, toen dit natuurgebied nog zoet was. Zo te horen aan het gehoempapa waren er op zijn minst twee territoria. En een keer op de Philipsdam, in de rietkraag van een van de plasjes aan het einde bij de Grevelingendam. Dat was het dan wel, als het gaat om mijn avonturen met de roerdomp.

Vanmorgen stond er plots een in een plas in de Brabantse Biesbosch. Eer dat ik mijn camera in orde had was hij al op de oever. En de rest? Dat zie je in deze opname. Een oerhollandse vogel, de roerdomp. Een oervogel, dat lijkt me ook een treffend predicaat.

Langs de Noordwaardweg

Ik zag hem in de buurt van de Noordwaardweg. Langs de Bevert bevindt zich een stukje moerasland dat je vanaf de weg prima kunt overzien. Zeker weten dat hier elk jaar een roerdomp overwintert. Je moet natuurlijk net het geluk hebben dat hij zich laat zien. Ik beveel je aan om in camouflagekleren in een gemakkelijke stoel te gaan zitten. Speur van je verrekijker of telescoop de rietkragen en pollen af. Probeer ‘door’ de rietkraag heen te kijken. Een roerdomp staat immers vaak verscholen in het riet. Een verrekijker met een goede scherpte-diepte is dan handig. Heeft het gevroren en is het zonnig weer, ga er dan zeker op uit. Wie weet scharrelt de roerdomp over het ijs voorbij.

Andere locaties waar de roerdomp wordt gezien

In de Biesbosch heb je natuurlijk tal van andere locaties waar je de roerdomp tegen kunt komen. Elk plukje riet is in potentie het leefgebied van de roerdomp. De moerassen langs de Bandijk staan er ook om bekend dat daar de roerdomp vaak wordt gezien. In de omgeving van het Gat van Lijnoorden vind je ook veel rietland waar soms een roerdomp wordt gezien. Ook in het rietland langs de Kroonweg filmde ik van dichtbij een roerdomp.

Maar een roerdomp te zien, het blijft een gelukje. Ik kreeg een reactie van Stef den Ridder, illustratrice van het prentenboek De nieuwe Biesbosch. Zij vertelde dat ze de Biesbosch heel vaak bezoekt, maar dat ze nog nooit een roerdomp zag. Dat zegt iets over de verborgen leefwijze van deze mysterieuze moerasvogel! Maar bedenk: ooit valt je een ontmoeting met deze prachtige vogel ten deel en dat moment zal je nooit meer vergeten!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)