Roekenkolonie langs de A27

Rij je al urenlang over de snelweg en wil je even vogels kijken? Dan heb ik een tip voor je. Langs de A27, tussen Utrecht en Gorinchem, bevindt zich een roekenkolonie achter een benzinepomp. Met oud brood, of een stokbroodje die je in de winkel bij de pomp koopt, lok je de roeken tot vlakbij je auto. Hieronder leg ik je precies uit waar je moet zijn.

Roekenkolonie langs de A27

Roekenkolonies bevinden zich opvallend vaak langs de snelweg. Langs de A2, tussen Gorinchem en Tiel, weet ik ook zo’n kolonie. Hier is het wel heel makkelijk vogels kijken en fotograferen! In dit artikel leg ik je uit waar je moet zijn als je op de A27 even een pauze neemt om de roeken te bekijken.

Je komt vanuit de richting Utrecht. Na de afslag Meerkerk parkeer je je auto achter de benzinepomp Scheiwijk. Kies de parkeerplaats het meest links met uitzicht op de snelweg, of juist het meest rechts met uitzicht over de weilanden. Dus niet in het midden, want dan zijn je kansen om een roek dichtbij je auto te krijgen en stuk kleiner.

Ik parkeerde mijn auto links, dus met uitzicht op de snelweg. Hier sta je ook onder de populieren waarin de nesten zich bevinden. Vanaf half maart zoeken de roeken hun kolonie op en kun je ze hier zien. Strooi oud brood (een stokbrood uit de winkel bij de pomp werkt ook goed), in de berm en wacht tot de eerste roeken zich melden. Hoe groter de brokken, hoe sneller ze komen. Hou wel een gezonde afstand tot je auto in acht, want roeken zijn ontzettend slimme vogels. Ze hebben direct door dat je het op hen hebt voorzien.

Ik legde mijn rijstzak in het geopende raam en legde daar mijn camera op. Ik wist op deze manier de roeken van heel dichtbij te filmen en te fotograferen. Wil je dat ook doen, let er dan ook op dat je het brood niet in het hoge gras gooit. Of achter een paaltje of een hoge plant. Dat is lastig fotograferen en filmen. Kies liever voor een plek waar de begroeiing laag is, of strooi het brood vóór de planten.

Zo zie je, benzinestation Scheiwijk is een ideale locatie voor vogelaars om even te pauzeren. Weet dat je er ook heerlijke lekkernijen kunt kopen. De hamburgers worden er op een Green Egg gebakken. Ook alle andere zaken uit oven en pan zijn er zeer aan te bevelen. Het is er haast haute cuisine langs de snelweg.

En wil je ‘mijn’ roeken zien, bekijk dan dit filmpje:

Vakantiehuisjes in de buurt van Gorinchem

jako van gorsel met verrekijker

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de buurt van de Zouweboezem, bekijk dan het aanbod van rustig gelegen natuurhuisjes in deze regio. Eén vakantiehuisje kan ik speciaal aanbevelen vanwege zijn ligging: huisje De Kikker, geschikt voor 6 personen. Dit vakantiehuisje staat werkelijk midden in natuurgebied de Zouweboezem bij Lexmond. Aan de achterzijde en vanuit de tuin heb je een weids uitzicht over de Achthovense polder en aan de voorkant, net over het wandelpad, zingen snor, rietgors, blauwborst en al die andere moerasvogels. Je hebt geen buren, dus het is er heerlijk rustig. In de tuin worden vrij elk voorjaar grauwe vliegenvangers gezien.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!