Rode patrijs houdt van zangzaad

Het mooie van een vakantie in Frankrijk, en zeker in de Brenne, is dat je er de rode patrijs kunt tegenkomen. Gedurende drie achtereenvolgende jaren gingen we in de meivakantie naar de Brenne waar we verbleven in het fantastische Chateau de Pellebuzan. Helaas is dit chateau inmiddels verkocht en kun je er geen appartement of vakantiehuisje meer huren.

Vogels in Brenne

Vanaf het erf van het chateau wandelden we langs de akkers en de visvijvers de Brenne in. Op warme lenteavonden begeleid door een welluidend koor van boomkikkers. Reetjes zochten op de akkers naar voedsel. Soms vloog een grauwe kiekendief voorbij. Eén keer volgde ik een zwarte specht op zijn golvende vlucht naar zijn nest in het bos. En natuurlijk ontbraken de reigersoorten niet. Purperreiger, kwak, koereiger, kleine zilverreiger en grote zilverreiger waren er algemeen. Ook de cirlgors liet zich niet onbetuigd. Die zong er uit volle borst, evenals de nachtegaal. En ergens rond het kasteel broedde de hop.

Vogelzaad

Maar terug naar de rode patrijs. Die zag ik een keer op mijn pad wegschieten. Het was een paartje dat zich vervolgens niet meer liet zien. Maar ik had ze gezien, en wilde ze natuurlijk wel voor een tweede keer zien! In de supermarkt kocht ik vogelzaad dat ik uitstrooide op het weggetje voor het kasteel. In de auto wachtte ik in spanning af. En jawel, de volgende dag hadden ze mijn zaad gevonden en pikten ze het op. Leuk om te zien dat ook rode patrijzen zich prima laten bijvoeren. Dat zal voor onze eigen patrijzen vast ook gelden…

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)