Ringmussen in mijn favoriete struik bij de Donkse Laagten

Ringmussen, de neefjes van de ons bekende huismus, vind je vooral op het platteland. Fiets ik door de Alblasserwaard, dan kom ik ze tegen in de weinige bosjes die het landschap nog rijk is. Zoals hier in de Donkse Laagten. In De slimste vogelgids van Jan Rodts lees ik dat de ringmus iets kleiner is dan de huismus en dat hij een voorliefde heeft voor kleinschalige cultuurlandschappen en open parkgebieden, oude boomgaarden en kleine bosjes.

Langs de Geerweg, in de punt van een weiland, staat nog zo’n bosje, een eenzame struik. De dichte takken bieden een uitgelezen schuilplaats voor ringmussen. Ze schuilen er tegen alles waartegen ze schuilen moeten, regen, wind, roofvogels en zitten er gezellig in te tjilpen. Af en toe vliegen ze op en verdwijnen ze naar de andere kant van de wei. Om na een aantal minuten weer terug te keren. Het is niet alleen mijn favoriete struik ter plekke, het is ook de favoriete struik van de ringmussen.

Het leuke is dat je de ringmussen vanaf de weg van heel dichtbij kunt fotograferen. Rij heel langzaam en liefst met een stille motor naar de struik. Je hebt je natuurlijk ver van te voren al voorbereid en nu wacht je tot de ringmussen te voorschijn komen. Ik moet eerlijk bekennen: dat is me één keer gelukt. De bezoeken erna vlogen de ringmussen weg of ze bleven tussen de takken zitten. Tja, vogels kijken en fotograferen is ook een kwestie van geluk hebben. Maar blijf je bij het hek staan, dan trek je ze met een redelijke telelens ook behoorlijk dichtbij.

Hoe lok ik een ringmus naar mijn tuin?

Ben je ook zo’n fan van de ringmus, dan vraag je jezelf misschien af hoe je de ringmus naar je tuin kunt lokken. Dat valt in veel gevallen niet mee, want de ringmus is meer dan de huismus een vogel van het platteland. En dan ook nog eens echt van het platteland. In de bebouwde kom zul je hem niet zo snel tegenkomen. Maar woon je op het platteland, en liefst een beetje aan de buitenrand, dan kun natuurlijk best een poging doen om de ringmus naar je tuin te lokken. Lukt het niet, dan krijg je vast een heleboel andere soorten in je tuin… Lees hier mijn tips om de ringmus naar je tuin te lokken.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)