Ringmussen in een eenzame struik
Ja, ook struiken kunnen eenzaam zijn. Bomen ook. Vind je dit maar zweverig klinken? Lees dan het boek van de bekende boswachter Peter Wohlleben, Het verborgen leven van bomen. Je zult waarschijnlijk evenals ik verrast zijn over het feit dat ook bomen sociale wezens zijn. Wil je over hetzelfde leven maar dan met meer wetenschappelijke onderbouwing, lees dan het boek Briljant groen van Stefano Mancuso. De aanleiding voor deze opsomming van een aantal boeken? Het feit dat ik ringmussen filmde in een eenzame struik in de Alblasserwaard.

Nu zijn ringmussen op zichzelf niet zo heel bijzonder. Ze komen in vrijwel heel Nederland voor. Op de Zeeuwse eilanden meer dan in het westen van Nederland, en daar reken ik de Alblasserwaard ook toe, lees ik in het Handboek Vogels van Nederland en België. Dus een klein beetje bijzonder mag het wel heten. Overigens: een paar jaar geleden filmde ik in hetzelfde bosje ook al eens ringmussen. Je herkent de mannetjes trouwens aan de bruine pet en de twee zwarte vlekjes in de nek. De ringmus is iets kleiner dan zijn neef de huismus.

Belangrijk hoor dit soort van struiken in het landschap. Ik las pas op de informatieve website Nature Today dat voor kleine marterachtigen houtwallen en hagen van levensbelang zijn. Ze vinden er bescherming en voedsel. Houtwallen en hagen vormen bovendien snelwegen in het landschap. Dagvlinders en zoogdieren volgen de houtwallen en doorkruisen zo het land. Waar houtwallen ontbreken, kunnen sommige dieren zich niet verder verspreiden.

Laat dit struikje dus maar staan, daar aan de rand van een van de belangrijkste grutto-gebieden in de Alblasserwaard. En langs weilanden waar grutto’s niet tot broeden komen mogen we wat mij betreft wel wat meer struiken en hagen laten staan. Het vermindert eenzaamheid onder struiken en ringmussen vinden er beschutting. En een eenzame vogelaar beleeft er plezier aan om de vogels te filmen:

De beste verrekijkers voor kinderen: