Richt een voederplek in

De vogeltrek is in volle gang en dat merk ik zelfs in onze kleine tuin. Opeens vallen me de roodborst weer op en de vinken die op de grond en op de tuintafel naar zaden zoeken. Pimpelmees en koolmees scharrelen het hele jaar rond in onze tuin, dat zijn geen ‘klassieke’ trekvogels, maar trekken doen ze natuurlijk ook, maar dan gewoon lekker door het dorp. Dit is de tijd om voor al deze vogels een voederplek in te richten.

Wil je van heel dichtbij vogels kijken, dan kun je het beste voer aanbieden in je tuin. Zaden, vetbollen, gedroogde meelwormen, rozijnen en zo nog meer van dit lekkers. Je zult zien dat de vogels het al snel weten te vinden. In mijn tuin zijn de vetbollen binnen de kortste keren opgegeten door de kauwtjes en eksters. Daar kun je wat tegen doen door een speciale beschermkooi neer te zetten of op te hangen. Het kleine grut kan door de mazen, maar de grote jongens niet.

Moet ik nu hopen op sneeuw en vorst of niet? Ik weet het niet. Een paar dagen sneeuw zou niet gek zijn, dat levert prachtige plaatjes op van vogels in de sneeuw. Maar ik realiseer me ook dat zulke winterse omstandigheden een zware tol eisen. Hoeveel vogels komen er dan niet om? Laten we dit jaar vorst en sneeuw dan maar overslaan en bewaren voor het volgende jaar. Wel een beetje bijvoeren, en maar hopen dat ik eindelijk tussen de vinken ook eens een keep in mijn tuin zie. Als ik die dan weet te filmen, zal je het zien ook! Een keep in de tuin, ik droom ervan!

PS.
Nico de Haan houdt op de website van Vivara.nl een blog bij. Hij schreef al meerdere malen over het voeren van de vogels in je tuin. De korte, aanstekelijke blogs zijn het lezen meer dan waard. Kijk maar eens op:

Vogels kijken is geluk.
Welke vogel komt waar op af?
Zonder water geen vogels in je tuin (ben ik niet helemaal met Nico eens).
Maak een vogelrestaurant in je tuin.