Review Zeiss Victory 8x42 SF Verrekijker

Review: Zeiss Victory 8×42 SF Verrekijker

Het Duitse merk Carl Zeiss is een wereldwijd begrip. De Duitse degelijkheid dreigde het echter af te leggen tegen de hoogwaardige technologie van Swarovski. Nu kwam ik in een overzicht de Zeiss SF 8×42 tegen. Een verrekijker in het absolute topsegment. Zowel qua prestaties als qua prijs, want die bedraagt meer dan € 2.000. Daar krijg je echter wel iets voor terug.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Zeiss Victory 8×42 SF?

Wat me als eerste opvalt is het zeer brede gezichtsveld op 1.000 meter. Die is maar liefst 148 meter. En daarmee behoorlijk wat breder dan vergelijkbare topmodellen als de Swarovski EL 8,5×42 of het nieuwste model van Leica, de Leica Noctivid 8×42. Ook is het gewicht van de Zeiss Victory 8×42 SF een fractie lager dan die van deze concurrerende modellen. Dit model van Zeiss stelt al scherp op anderhalve meter en daarmee is het niet alleen een heel geschikte verrekijker om vogels te kijken. Ook voor het bekijken van vlinders en andere insecten is het een ideale verrekijker. De knoppen werken heel soepel. De Zeiss Victory 8×42 SF heeft een lichttransmissie van maar liefst 92% en in combinatie met de fluoride lezen levert dat een lichtsterke kijker op met een zeer helder beeld. De makers hebben de balans van de kijker naar de oculairs verlegd en dat heeft een heel prettige handligging tot gevolg.

Ervaringen van andere gebruikers

Klik hier om ervaringen van andere gebruikers te lezen.

Persoonlijke voorkeur

Mijn persoonlijke voorkeur gaat eerlijk gezegd uit naar een vergroting van 10 keer. Maar voor wie baat heeft bij een verrekijker die iets minder gevoelig is voor trillingen is de Zeiss Victory 8×42 SF een meer dan uitstekend alternatief. Het relatief lage gewicht en de uitstekende handligging maken deze kijker tot een waar comfortmodel.

Algemene conclusie

Ben je op zoek naar een absolute topkijker met een breed gezichtsveld, lichtsterk beeld en zeer prettige handligging, dan is de Zeiss Victory 8×42 SF een uitstekende optie. Je moet wel bereid zijn om een flinke investering te doen. Waar tegenover staat dat een topkijker zijn waarde niet snel verliest. En hik je toch aan tegen de prijs? Geen nood, er zijn nog talloze goede verrekijkers die een stuk goedkoper zijn.

Victory 8×42 SF / Verrekijker / kwalificatie: topsegment

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)