Review: Zeiss SFL 8×40 verrekijker

In de topklasse verrekijkers heeft Zeiss een nieuw model geïntroduceerd: de Zeiss SFL 8×40 verrekijker. Deze lichtgewicht kijker combineert een laag gewicht, uitstekende beeldprestaties, een heerlijke handligging en een extreem breed gezichtsveld. Zéér geschikt voor vogelaars en natuurliefhebbers die oog hebben voor insecten.

review Zeiss SFL 8x40 verrekijker

De Zeiss SFL 8×40 verrekijker is een dakkant verrekijker die slechts 640 gram weegt. Het draagcomfort is dus heel hoog zowel voor je handen als je nek. De close focus ligt op 1,5 meter en dat maakt deze verrekijker uitermate geschikt om ermee naar insecten te kijken. Het gezichtsveld op 1.000 meter is extreem breed: maar liefst 140 meter. Die breedte vond ik weldadig aandoen toen ik hem vergeleek met mijn eigen verrekijker die niet breder gaat dan 110 meter.

Over dat gezichtsveld gesproken: hoe breder het gezichtsveld, hoe rustiger het beeld. Aan de meeste verrekijkers met een extreem breed gezichtsveld kleeft een aardig prijskaartje. Dat heeft te maken met de voorste oculairs die daar speciaal voor worden ontworpen.

Het beeld is werkelijk fantastisch! Het woord chromatische aberatie kun je vergeten. Kleurrandjes zie je niet. En het beeld is zeer natuurgetrouw. Randscherpte: uitstekend. Smartfocus: draai maar eens aan de scherpstelknop. Je weet niet wat je meemaakt! Razendsnel scherpstellen is het devies van deze verrekijker. Materiaal: lichtgewicht magnesium. Tja, allemaal superlatieven die horen bij een verrekijker die in de topklasse ingedeeld moet worden. Ik kan het ook niet helpen. Hou hem zelf maar eens in de hand en kijk er eens door, je zult overtuigd zijn van de kwaliteit van deze verrekijker. Die kan zich meten met de kijkers van andere topaanbieders.

De Zeiss SFL is ook verkrijgbaar als 10×40 verrekijker. Het gewicht van deze uitvoering is gelijk aan die van de 8×40, maar het gezichtsveld op 1.000 meter is een stuk smaller: ‘slechts’ 110 meter. Ook de 10×40 heeft een close focus van 1,5 meter en dat betekent dat ook dit model bijzonder geschikt is om insecten mee te kijken. Wat mij betreft zelfs nog een stuk beter vanwege de sterkere vergroting. 10 x versus 8 x betekent toch mooi 25% extra vergroting. Voor insecten is dat vaak broodnodig, omdat een juiste determinatie vaak afhankelijk is van het zien van de miniemste details.

Dat de prijs van deze verrekijker ook behoorlijk is, laat zich raden. Maar daar krijg je dan ook een verrekijker voor die een heel leven lang meegaat en een indrukwekkend mooi beeld levert.

N.a.v. Zeiss SFL 8×40 verrekijker