Review: Wildpix XB-10×42 verrekijker

De afgelopen vakantie wandelde ik in de zomerhitte over de rotsen langs de Middellandse Zee en door bergweiden in Nationaal Park Les Écrins in de Franse Alpen. Op zoek naar vogels, maar vooral naar dagvlinders. Vaak nam ik niet alleen mijn camera mee, maar ook een gloednieuwe verrekijker: de Wildpix XB-10×42. Ik had er in Nederland al vogels mee gekeken en nu testte ik hem onder heel andere omstandigheden. Fel zonlicht, intens warm en gericht op kleine insecten, soms op vogels en één keer op een alpenmarmot. En eerlijk is eerlijk: deze verrekijker beviel me opperbest! De heldere en natuurgetrouwe kleuren plus de sterke vergroting van 10 x zorgen ervoor dat ik de ondervleugels van de dagvlinders goed kon aflezen, zelfs die van de kleinste blauwtjes. In dit artikel lees je mijn ervaringen met deze voor mij nieuwe aanbieder van verrekijkers.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

De Wildpix XB-10×42 verrekijker is allereerst een héél mooie verrekijker. De eerste keer dat mijn vrouw hem in haar handen hield (om een alpenmarmot te bekijken) riep ze verrast uit dat ze het een heel blits model vond. En inderdaad, de groene ‘buizen’ zijn opvallend slank en zijn fraai afgewerkt. De ruimte tussen de ‘buizen’ is open en daarmee maakt de verrekijker ook een lichte indruk. Hij is met zijn 667 gram inderdaad ook prettig licht van gewicht. Maar ook de kleine verbindingsstukken die beide ‘buizen’ met elkaar verbinden dragen bij aan het gevoel van lichtheid. Een belangrijke factor trouwens die ertoe bijdroeg dat ik deze verrekijker zelfs in de bergen mee wilde nemen. Een steile berghelling bewandelen doe je immers liefst met zo min mogelijk gewicht.

Het afstellen van de verrekijker

De scherpstelknop is lekker groot en laat zich door het fijne reliëf prettig draaien. De rubberen ringen aan de voorkant draaien soepel en kun je in vier standen instellen (inclusief niet uitdraaien). Handig voor brildragers, waarbij ik wel opmerk dat ik mijn bril vrijwel altijd verwens zodra ik een verrekijker voor mijn ogen zet. Zonder bril door een verrekijker kijken is toch echt verreweg het beste. De rubberen ringen laten zich in die standen vast klikken en daarmee kun je ze dus precies gelijk afstellen.

De meeste mensen hebben verschil in scherpte tussen de ogen. De ring aan de rechterkant om dit verschil op te heffen, draait gelukkig soepel, maar gelukkig moet je wel iets van moeite doen om de ring te draaien. Eenmaal ingesteld is ook blijvend ingesteld. Dit noem je overigens ook wel de dioptrie-instelling.

En dan is er nog iets om in te stellen, namelijk de breedte van de verrekijker. Bij de één staan de ogen heel dicht bij elkaar, bij de ander staan de ogen juist wijd uit elkaar. Ook voor dit scharnier geldt dat het soepel meedraait, maar ook dat je er enige moeite voor moet doen. Eenmaal op jouw ogen ingesteld, is dan ook blijvend ingesteld. Soepel draaien, maar niet té soepel, zo hoort het.

Review Wildpix XB-10x42 verrekijker

Nu kan het echte werk beginnen, en stel je met de centrale knop in het midden scherp op het object dat wilt bekijken. Vóór mijn vakantie waren dat de nodige vogels, bijvoorbeeld de kleine geelpootruiter in de Nieuwe Dordtse Biesbosch en een bruine kiekendief die een kokmeeuw ving. Tijdens mijn vakantie waren dat de dagvlinders van Zuid-Europa en de Franse Alpen. Dichtbij en veraf, ik kon alle dieren goed bekijken. De minimale scherpstelafstand is overigens met drie meter nog best aan de grote kant. Onder de zomerse omstandigheden met het heldere licht was het een genot om door de Wildpix XB-10×42 verrekijker te kijken, maar ook in omstandigheden met minder licht komen de kleuren mooi door. Daar zorgen de ED-glazen wel voor. De prisma’s zijn zogenaamde BAK-4 prisma’s en dat betekent dat ze van goede kwaliteit zijn. Het gezichtsveld van 109 meter op 1000 meter is gebruikelijk voor een 10×42 verrekijker.

Knijp je één oog dicht en kijk je langs de randen, dan is er sprake van enige randonscherpte. Ik heb dat echter niet al hinderlijk ervaren.

Ik heb al aangegeven dat de kijker prettig in de hand ligt, dat hij zich makkelijk laat instellen en dat de kleuren helder en natuurlijk doorkomen. Op de website van de importeur lees ik dat de verrekijker bestand is tegen extreem hoge temperaturen. Ik liet de verrekijker in Zuid-Frankrijk altijd in de auto liggen waarin de temperaturen flink konden oplopen. Daar had de verrekijker echter totaal geen last van. Ook lees ik dat de verrekijker waterdicht is (tot 30 minuten op een diepte van 1,5 meter). Nu ja, voor alles geldt dat je je verrekijker maar beter niet in het water kunt laten vallen. Nergens goed voor, maar natuurlijk wel prettig dat deze kijker de eerste minuten waterdicht is. Dat komt mede doordat hij met stikstof is gevuld.

En dan moet ik natuurlijk nog iets noemen, een punt waar ik eigenlijk zelden aandacht aan besteed: de draagriem. Die is gemaakt van een zachte en enigszins elastische stof waardoor de kijker ook comfortabel aan je nek hangt. Onderschat de noodzaak van een zachte en stevige draagriem niet! Een te dunne en stugge riem snijdt in je vel, zo is mijn ervaring. De draagriem van dit Wildpix-model is lekker zacht.

Algemene conclusie

De Wildpix XB-10×42 verrekijker is met een prijs van net geen € 200 een relatief goedkope verrekijker. Ik kijk met heel veel plezier met deze verrekijker naar vogels en insecten gekeken. Het is dan ook een heel geschikt model voor beginnende vogelaars en – afhankelijk van je wensen en eisen op het gebied van verrekijkers – ook voor vogelaars die al langer naar vogels kijken. Deze verrekijker gaat voortaan mee tijdens elke vogeltocht en zal ik ook met een gerust hart uitlenen aan mijn gasten tijdens vogelexcursies.

Ik heb het al meer geschreven op mijn website en ik draag dat nog altijd graag uit: koop beslist nooit een merkloze, goedkope verrekijker. Die leveren zelden tot nooit de minimale kwaliteit om prettig mee vogels te kijken. Gelukkig bewijst ook Wildpix dat een goede verrekijker niet duur hoeft te zijn. En daar ben ik blij mee, want vogels kijken is wat mij betreft geen elitaire bezigheid. Iedereen moet mee kunnen doen, en daarbij zou de aanschafprijs van een verrekijker geen belemmering moeten vormen. En dat hoeft dus ook niet.

Meer informatie

Meer informatie over de Wildpix XB-10×42 verrekijker vind je op de website van Wildpix. Je kunt hier ook andere modellen van Wildpix bekijken en bestellen.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)