Review: Vortex Viper HD 8×42

Het merk Vortex biedt een hele mooie lijn aan verrekijkers voor vogels aan. Voor de beginnende vogelaar de Diamondback. Voor vogelaars die gaan voor het allerbeste de Razor UHD en voor wie het beste beeld wil, maar niet de hoogste prijs willen betalen, de Viper HD. In deze review ga ik in op de Vortex Viper HD 8×42 verrekijker. Door een gerenommeerd testteam aangeprezen met: ‘Zowat de beste helderheid die u kunt krijgen zonder een prijskaartje van vier cijfers. ‘ Dat belooft dus wat.

Het is dus duidelijk. Ben je op zoek naar een verrekijker die je het beste beeld oplevert, maar waarvoor je niet de enorme prijs moet neertellen als voor de absolute top, dan zou de Vortex Viper HD 8×42 hoog op je verlanglijstje moeten staan. Wat blijkt? Deze verrekijker presteert haast zo goed als de absolute topmodellen van Swarovski, Leica, Zeiss en Vortex. En dan heeft Vortex met dit model bereikt wat ze met de revisie in 2018 wilde bereiken: een hoogwaardige verrekijker kunnen aanbieden. Wat zijn de sterke punten van deze verrekijker? Ik noem ze puntsgewijs.

Sterke punten van de Vortex Viper HD 8×42

  1. De Vortex Viper HD 8×42 verrekijker is voorzien van High Definition glas met een extra lage dispersie. Dat resulteert erin dat chromatische aberratie tot een minimum beperkt blijft en het beeld kraakhelder is. De lenzen zijn voorzien van de geavanceerde coatings die het beeld optimaliseren en de lenzen beschermen. De verrekijker is bovendien voorzien van hoogwaardige BaK4 Roof prisma’s.
  2. Het beeld is bovendien natuurgetrouw en contrastrijk. Het doet nauwelijks onder voor de absolute topmodellen.
  3. De close-focus is met 2 meter goed. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter. Dat is redelijk.
  4. De afwerking is subliem. Alle scharnierende en draaiende onderdelen draaien soepel, zijn fijn afgesteld. De Vortex Viper HD 8×42 ligt heerlijk in de hand. Het gewicht van net geen 700 gram is ook heel redelijk voor zo’n model. Ergonomisch uitstekend dus.
  5. Levenslange fabrieksgarantie. En dat zegt voldoende. Ik las zelfs ergens dit statement van Vortex: ‘It doesn’t matter how it happened, whose fault it was, or where you purchased it. We will repair or replace at no charge to you. If we cannot repair your product, we will replace it with a product in perfect working order of equal or better physical condition.
  6. Een heel redelijke prijs voor een uitstekende kwaliteit.

De Vortex Viper 8×42 verrekijker wordt door ervaren testers beschouwd als een model dat net onder de absolute top zit. Het behoort tot de beste verrekijkers voor iedereen die geen bedrag bestaande uit vier cijfers wil neer tellen voor een goede verrekijker. Ik vind de prijs van de Vortex Viper alleszins redelijk. Ik noem in reviews liever geen prijzen, omdat die snel kunnen veranderen, maar check het zelf maar met onderstaande prijsvergelijker. Je zult zien dat de prijs in het middensegment valt. Maar voor een verrekijker die de prestaties van de absolute top benadert, is dat een heel goede prijs/kwaliteitverhouding.

De Vortex Viper 8×42 verrekijker beveel ik aan voor iedereen die op zoek is naar een uitstekende verrekijker. Hij is ook beschikbaar als 10×42. Een iets sterkere vergroting heeft als voordeel dat je de vogels iets groter in beeld krijgt, wat mijn persoonlijke voorkeur heeft. Het belangrijkste nadeel is echter dat het beeld wat onrustiger is. Trillingen slaan bij een sterkere vergroting immers harder door. Een sterkere vergroting heeft bovendien als nadeel dat het gezichtsveld op 1.000 meter flink kleiner is. Nu vind ik dat met de Vortex Viper 10×42 wel meevallen. Bij deze kijker is het gezichtsveld 113,5 meter. Vergeleken met de 125 meter van de 8×42 variant niet eens zo heel veel minder. En vergeleken met andere merken gewoon goed.

Zeker in overweging nemen dus, als je een verrekijker zoekt met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Handige prijsvergelijker:

Cameraland bol.com

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)