Review: Vortex Razor UHD 8×42 verrekijker

Het merk Vortex is in het buitenland een zeer gewaardeerde fabrikant van verrekijkers. In Nederland ken ik het merk vooral van het populaire instapmodel de Vortex Diamondback. Maar wist je dat Vortex ook excellente modellen aanbiedt die zich kunnen meten met de beste modellen van Swarovski en Leica? Ik kwam een test tegen van de Vortex Razor UHD 8×42, waarin dit model als excellent uit de bus komt. Hieronder een review van dit model.

vortex razor uhd 8x42 verrekijker

UHD, waar staat dat voor? Dat staat voor Ultra High Definition. En dat betekent dat de lenzen zijn voorzien van de beste coatings die er zijn. Nu ben ik niet zo gecharmeerd van het gebruik van technische termen die niemand begrijpt, maar nu ga ik er toch eentje noemen. De Vortex Razor UHD is voorzien van apochromatisch glas. En dat betekent dat het licht een stuk beter wordt gebundeld dan in goedkopere modellen. Er is geen of werkelijk nauwelijks sprake van chromatische aberratie, dat wil zeggen: er treden geen of echt nauwelijks kleurverschillen op, zelfs niet in de randen. Het hele beeld is kraakhelder. De apochromatische lenzen bestaan ook nog eens uit drie elementen, dus drie lenzen (bij goedkopere modellen vrijwel altijd twee) en dat draagt ook bij aan de uitmuntende beeldkwaliteit. Dat extra glaselement maakt de verrekijker wel wat langer en dus ook zwaarder. De Vortex Razor UHD 8×42 weegt maar liefst 913 gram en dat vind ik best zwaar.

En dat ondanks de lichtgewicht magnesium behuizing met rubber coating. Het is wel zo dat het ontwerp zodanig is dat de Vortex Razor UHD heerlijk in de hand ligt. Ergonomisch is de verrekijker dus top en dat doet het hogere gewicht deels te niet. Let wel: dat geldt uiteraard voor als je hem vast houdt om er door te kijken. Hangt de verrekijker aan je nek, dan voel je toch gewoon die 913 grammen ‘trekken’.

Ook echt een pluspunt van de Vortex Razor UHD 8×42 is dat het model gebruikt maakt van Abbe Koenig prisma’s. Dat is werkelijk top of the bill. De lichttransmissie met deze dakprisma’s is optimaal. Het systeem is wel flink duurder dan de conventionele prisma’s van Schmidt Pechan en dat verklaart waarom modellen in de topklasse zo hoog geprijsd zijn. Op alle (inwendige) details blinken deze modellen uit. Het gezichtsveld op 1.000 meter is spectaculair breed: bijna 140 meter. De Swarovski EL 8×42 doet het met een gezichtsveld van 133 zeker niet beter.

De Vortex Razor UHD 8×42 stelt op 1,4 meter afstand scherp. Lekker om ook mee naar insecten te kijken. Alle draaibaren onderdelen lopen soepel. Kortom, op dit model is niet bezuinigd door de fabrikant. Natuurlijk is de Vortex Razor UHD ook verkrijgbaar als 10×42. Het gezichtsveld van de Vortex Razor UHD 10×42 is 115 meter (de Swarovski EL 10×42 doet het met 112 meter een fractie minder). Ook een model dat je zeker kunt overwegen.

Conclusie
Niet voor niets dat de Vortex Razor UHD 8×42 in het buitenland hooglijk wordt gewaardeerd. Dit is een verrekijker in de absolute topcategorie. Op bepaalde onderdelen functioneert hij zelfs beter dan de Swarovski EL. Dat zegt genoeg.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)