Review: Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop

Een telescoop uit de premium-lijn van Vortex dit keer. De verrekijkers en telescopen in de Razor-lijn zijn het beste wat het gerenommeerde Amerikaanse merk Vortex te bieden heeft. In vergelijking met duurdere merken zijn de Razor-modellen lager geprijsd. De telescopen worden geroemd om hun kwaliteit en vandaag dus een review over de Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop.

De Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop

De Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop wordt, evenals de andere telescopen in de Razor-lijn alom geprezen om zijn heldere en natuurgetrouwe beeld. Wat viel mij op aan deze telescoop:

  • Om met iets heel simpels te beginnen: de zonnekap die je kunt uitschuiven. Handig wanneer de zon wel heel erg fel schijnt.
  • De diameter van de voorste lens. Die is maar liefst 85 millimeter. Dit is werkelijk haast een kanon waardoor je kijkt. Er valt ontzettend veel licht naar binnen waardoor het beeld ontzettend helder is én blijft als de lichtomstandigheden behoorlijk donker zijn.
  • De statiefaansluiting die je in staat stelt om de telescoop eenvoudig en soepel te draaien. Zo kunnen mensen met een verschillende lengte toch naar hetzelfde object blijven kijken zonder het object opnieuw op te zoeken omdat je het statief hoger of langer moet zetten. Nee, je kantelt simpelweg de telescoop waardoor je alleen de hoogte van het oculair aanpast.
review Vortex Razor HD 27-60x85 telescoop
  • De scherpstelring werkt soepel en nauwkeurig en is lekker groot. Bij andere telescopen wil deze ring nog wel eens heel klein zijn en dan moet ik altijd weer even zoeken. Dat is bij de Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop beslist niet het geval. Hoewel de ring nauwkeurig scherpstelt, kan het nóg nauwkeuriger, maar dan moet je op zoek naar een telescoop met dual focus waarmee je eerst snel scherpstelt om vervolgens met een tweede focusring zeer nauwkeurig scherpstelt. De Kowa TSN-88A Prominar telescoop is qua lensdiameter vergelijkbaar met de Razor HD, en die heeft wel dual focus. Het verschil is duidelijk zichtbaar, vind ik. Realiseer je wel dat deze Kowa telescoop wel veel duurder is.
  • Het oculair biedt een minimale vergroting van 27 aan en vergroot maximaal 60 keer. Ik vin zelf dat het toch ongeveer 50 keer vergroten heel prettig werkt. Daarboven is het gezichtsveld zo klein dat het vinden van een bewegend object (bijvoorbeeld een zwemmende vogel) al snel lastig wordt.
  • De lenzen en de coatings zijn van heel hoge kwaliteit waardoor er hoegenaamd geen sprake is van chromatische aberratie is.
  • De telescoop heeft een gewicht van 1.900 gram. Dat is behoorlijk zwaar. Je hebt dus wel een stevig statief nodig om te voorkomen dat hij staat te trillen tijdens een stevige bries. Dat valt overigens niet te voorkomen, is mijn ervaring. Als dat het geval is raad ik je aan om het oculair niet in de hoogste stand te zetten. Hoe sterker de vergroting, hoe meer ook de trillingen worden uitvergroot.

Vergelijking met Swarovski ATX

Vergelijk je de Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop met de Swarovski ATX 25-60×85 telescoop die qua uitvoering nagenoeg identiek is, dan valt op dat het gewicht van beide telescopen vrijwel gelijk is en dat ook het gezichtsveld op 1.000 vrijwel gelijk is (Vortex: 39 meter / Swarovski: 41 meter). Natuurlijk, de Swarovski-telescoop biedt een nog betere kijkervaring (vooral als aankomt op details), maar eerlijk is eerlijk: daar is het prijsverschil ook naar. De prijs-kwaliteitverhouding van de Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop is simpelweg ontzettend goed.

Conclusie

Heb je niet het budget om de hoogwaardige Swarovski ATX 25-60×85 telescoop aan te schaffen, dan is de Vortex Razor HD 27-60×85 telescoop een uitstekend alternatief. De Vortex is immers meer dan de helft goedkoper dan de Swarovski, maar de beeldkwaliteit en het kijkgenot zijn slechts een fractie kleiner. De meeste mensen zullen verbluft zijn wanneer ze een vogel door de Vortex bekijken. Je hoeft dus echt niet het duurste van het duurste aan te schaffen wil je goed kunnen vogels kijken. Gelukkig maar, haast ik om te zeggen.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!