Pas besprak ik mijn kijkervaring door de Vortex Diamondback HD 8×32 NEW verrekijker, maar er stond nog een kleinere broer naast: de Vortex Diamondback HD 8×28 NEW verrekijker. Evenals de 8×32 is de 8×28 een compact model, maar zoals de lensdiameter al doet vermoeden is de 8×28 nóg compacter. Een ideale metgezel dus voor de wandelende of fietsende natuurliefhebber die overdag een lichtgewicht verrekijker mee wil nemen. Ook dit model testte ik en hieronder deel ik mijn kijkervaring.
Licht en compact. Dat is wel het eerste dat mij inviel toen ik de Vortex Diamondback HD 8×28 NEW verrekijker in handen kreeg. Je ziet aan de diameter van de buizen meteen hoe handzaam deze verrekijker is. Met zijn gewicht van 397 gram is hij nog een goeie 50 gram lichter dan zijn iets grotere broer. In hoeverre dat verschil in gewicht voor jou de doorslag geeft, hangt af van jouw voorkeuren.
De voordelen van zo’n kleine verrekijker zijn dat je hem makkelijk meeneemt. Hij weegt weinig, dus je hebt er ook niet veel last van. Het nadeel van een kleine verrekijker is dat door de voorste lens (in dit geval met een diameter van 28 millimeter) minder licht invalt. En dat betekent dat de Vortex Diamondback HD 8×28 NEW verrekijker sneller details verliest zodra het donker wordt. In de invallende schemering bijvoorbeeld, of op een donkere winterdag. Neem in je afweging dus mee op welke momenten van de dag en het jaar je de verrekijker wil gebruiken.
Ga je er vooral in het voorjaar en de zomer op uit, dan volstaat een kleine verrekijker meestal wel. Kijk je jaarrond vogels, dan zou ik een groter model adviseren, omdat het herfst en winter vaak donkerder is. Wil je ook wild kijken, dan ga je vaak vroeg in de ochtend of juist tegen de schemering erop uit. Dan heb je echt een verrekijker met grote lenzen voorin nodig. Minimaal 42 millimeter, maar liever nog 56 millimeter, maar die hebben weer als nadeel dat ze erg zwaar zijn.
Goed, terug naar de Vortex Diamondback HD 8×28 NEW verrekijker. Klein en compact, vooral geschikt om te gebruiken onder heldere omstandigheden. Hoe is het beeld dan? Ik kan je verzekeren: dat beeld is dan kraakhelder. Details komen goed uit, de kleuren zijn natuurecht. De prijs is alleszins redelijk en dus is dit model een prima instapmodel voor beginnende vogelaars, jongeren of mensen die nu en dan een verrekijker willen gebruiken. Een professionele vogelaar of iemand die het beste van het beste wenst, zal vallen over de vage randonscherpte, maar zelf nuanceer ik dat meestal. Voor de aantrekkelijke prijs die je voor deze Vortex neertelt, kun je niet verwachten dat alles perfect is. Kijk je heel kritisch, dan zie je bij tegenlicht soms wat kleurrandjes langs bladeren of boomtakken.
De minimale scherpstelafstand is 1,8 meter. Dat is om vogels te kijken prima en ook om insecten te bekijken is deze kijker een goede optie. Het gezichtsveld op 1000 meter is 110 meter en dat is een flink stuk smaller dan de 141 meter bij de 8×32. Heel eerlijk: als ik op zoek zou zijn naar een compacte verrekijker in dit prijssegment, dan zou ik kiezen voor de 8×32. Die 50 gram meer of minder voel je nauwelijks, maar een gezichtsveld van 141 op 1000 meter is echt ontzettend weldadig. Het betekent dat je de vogel sneller vindt en langer in beeld hebt.
Wat valt er nog meer te zeggen over dit instapmodel van Vortex? Het is een stoer model vanwege de robuuste vormgeving. De scherpstelknop draait enigszins zwaar. De oogschelpen zijn in twee standen uit te draaien zodat ze altijd gelijk staan. Door de uitsparingen voor je duim ligt deze verrekijker heerlijk in je handen. Ergonomisch zit het dus wel snor.
Conclusie
De Vortex Diamondback HD 8×28 NEW verrekijker is een uitstekende optie voor de ‘gewone’ natuurliefhebber die tijdens een wandeling of fietstocht een lichtgewicht verrekijker wil meenemen. De prijs-kwaliteitverhouding is bijzonder gunstig. Ook ideaal voor kinderen en om mee te nemen tijdens een bergwandeling. Vanwege de prijs ook een goede aanvulling als je al een grotere verrekijker hebt, maar die je niet altijd en overal wil meezeulen.