Review: Vortex Crossfire HD 12 x 50 verrekijker

Vogels kijken doe ik met een verrekijker die tien keer vergroot (10×42). Maar hoe zou het zijn om met een verrekijker te kijken die nóg sterker vergroot, bijvoorbeeld twaalf keer? Sjaak stapte tijdens een vogelkijkdag plots met een Vortex Crossfire HD 12 x 50 verrekijker in de auto. En dat bood mij de kans om dit type verrekijker uitgebreid te testen. Waarmee ik meteen ook de vraag kan beantwoorden hoe ik een vergroting van twaalf keer ervaar. Want dat is toch wel een speciale ervaring!

Review: Vortex Crossfire HD 12 x 50 verrekijker

Vortex, een Amerikaanse aanbieder van verrekijkers die nochtans in het edele China worden geproduceerd (onder welke omstandigheden en door wie is mij geheel onbekend), staat bekend om zijn kwalitatief hoogstaande modellen. Het aardige is dat Vortex een complete lijn aanbiedt: van low budget tot absolute top en dus duur. De Vortex Crossfire verrekijkers behoren tot de low budget verrekijkers die desondanks toch echt goed te noemen zijn.

De Vortex Crossfire HD 12 x 50 verrekijker kon mij althans wel bekoren. De handligging is door de slanke uitvoering heel goed. De scherpstelknop loopt niet te soepel waarmee het dus prettig scherpstellen is, althans dat vind ik. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Sjaak ze juist iets te zwaar vindt draaien… Je draait niet snel ‘te snel’. De verrekijker is natuurlijk geschikt voor brildragers. Eerlijk is eerlijk: de oogringen draaien juist wel heel soepel en zijn niet getrapt. Dat vind ik niet sterk, want nu moet je dus een beetje gokken om beide ringen op dezelfde stand te zetten.

Het beeld van dit model is ronduit helder te noemen. Het is heel natuurlijk, zelfs de visdiefjes en dwergsterns die op grote afstand voorbij vlogen, kon ik zonder moeite identificeren. De minimale randonscherpte negeer je vrijwel ongemerkt.

review Vortex Crossfire HD 12 x 50 verrekijker

Vergroting van twaalf keer

Dan de kwestie van de twaalf keer vergroting. Dat is een gelaagd oordeel. Want het is ten eerste wel mooi 20% meer dan mijn tien keer vergroting en dat merkte ik direct. De vogels komen simpelweg veel groter ‘binnen’. Heel handig wanneer je snel wilt determineren. Ik heb dit punt natuurlijk grondig vergeleken met mijn tien keer verrekijker, die 12 keer is echt een positieve plus!

Maar zie de verrekijker maar eens stil te houden! Dat is echt een uitdaging. Kijk je in de verte, dan slaat elke trilling sterk door. Het is dan vrijwel onmogelijk om het beeld stil te houden. Bij vogels dichterbij vind ik dat dan weer minder lastig, omdat op korte afstand trillingen veel minder hard door ‘slaan’. Door mijn handen op het autoportier of autodak te leggen, hief ik de trillingen voor een groot deel op. Vanuit een vogelkijkhut kun je dit natuurlijk ook doen. Met ruim 830 gram is deze verrekijker niet heel licht, maar superzwaar is hij toch ook weer niet. Zeker niet als je bedenkt dat de lensdiameter 50 millimeter is. Op heldere dagen heeft dat niet veel toegevoegde waarde, maar ga je onder donkere omstandigheden vogels kijken, dan valt er veel meer licht naar binnen en kun je dus langer vogels kijken.

Conclusie

Al met al luidt mijn conclusie dat dit de Vortex Crossfire HD 12 x 50 verrekijker een mooi, slank model is. Het beeld is helder en natuurgetrouw. Zonder trillingen vogels kijken is een uitdaging, zeker wanneer een vogel verder weg zit. Wie niet beschikt over een vaste hand, kan ik deze kijker dan ook afraden. Kies dan liever voor een vergroting van acht keer.

Wie daarentegen wel beschikt over een vaste hand en op zoek is naar een verrekijker waarmee je snel vogels kunt determineren zelfs onder donkere omstandigheden (lees: de schemering), die raad ik zeker aan om dit model te beproeven.

PS
De Vortex Crossfire 12×50 verrekijker heeft onlangs een facelift gekregen. Navraag bij Sjaak leert dat hij de vernieuwde versie heeft die we dus ook getest hebben voor deze review.